Tegen oud-presentator Frank Masmeijer is vrijdag in hoger beroep acht jaar celstraf en een boete van 40.000 euro geëist. De Nederlander staat in België terecht wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen.

Volgens de aanklager maakte de 57-jarige Masmeijer deel uit van een gewelddadige criminele drugsorganisatie.

De oud-presentator zelf speelde een prominente rol bij de pogingen om 467 kilo cocaïne op een pallet met bananen uit de haven te smokkelen. Hij werd in de haven geobserveerd en probeerde de pallet onder meer met valse papieren in te voeren.

Toen zijn pogingen mislukten, werd hij in elkaar geslagen door vier Marokkanen die belang hadden bij de import van de cocaïne ter waarde van 23 miljoen euro. Korte tijd later werd Masmeijer aangehouden.

De rechtbank in Antwerpen veroordeelde Masmeijer vorig jaar tot acht jaar cel, het OM in België had toen zeven jaar geëist. Masmeijer was destijds op vrije voeten en niet aanwezig bij de uitspraak.

Eind oktober werd Masmeijer in Breda gearresteerd voor overlevering aan België. De rechtbank in Amsterdam bepaalde begin deze week dat de man mocht worden overgeleverd. Sindsdien zit hij weer in een Belgische cel.

Masmeijer zegt onschuldig te zijn

Masmeijer zegt in zijn beroepschrift onschuldig te zijn. Hij was vrijdag niet bij het begin van het hoger beroep aanwezig. Volgens een woordvoerder van het hof van beroep in Antwerpen heeft Masmeijer laten weten dat hij de eerste dag van het proces niet wil bijwonen.

Voor de strafzaak bij het hof van beroep in Antwerpen zijn in totaal vier dagen uitgetrokken. De verdediging komt vanaf 29 november aan de beurt.

Masmeijer was in de jaren tachtig en begin jaren negentig een bekend presentator van de NCRV. Hij presenteerde programma's als de Holidayshow en Dinges.