Bill Cosby, die eind vorige maand werd veroordeeld tot een celstraf van drie tot tien jaar wegens seksueel misbruik van Andrea Constand, krijgt geen nieuwe rechtszaak of strafvermindering.

Dat heeft een rechter dinsdag bepaald, meldt journalist Carl Hessler Jr. op Twitter. De 81-jarige Cosby kan bij het hooggerechtshof in Pennsylvania in beroep gaan tegen de beslissing.

Cosby werd in april schuldig bevonden aan drie gevallen van seksueel misbruik. Bij de strafbepaling eind september werden deze zaken samengevoegd. Het juridisch team van de acteur liet meteen na de uitspraak al weten in hoger beroep te gaan. 

Volgens de advocaten van Cosby heeft rechter Steven O'Neill veel fouten gemaakt bij de eerste behandeling van de zaak tegen Cosby in 2017, de tweede rechtszaak eerder dit jaar en de strafbepaling. Zo zou er onder meer zijn geknoeid met een tape die als bewijs is gebruikt.

De komiek, die jarenlang gezien werd als 'Amerika's vader' dankzij zijn rol in de sitcom The Cosby Show, is door tientallen vrouwen beticht van seksuele intimidatie, drogeren en seksueel misbruik. Veel zaken zijn echter verjaard.