Frank Masmeijer, verdacht van drugssmokkel via de Antwerpse haven, is dinsdag gearresteerd in een hotel in Breda. 

Dat bevestigt de politie aan NU.nl, na een tip van een lezer. 

Masmeijers Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops laat weten dat onlangs door de Belgische justitie een arrestatiebevel is uitgevaardigd voor zijn cliënt in verband met de zaak rond de cocaïnesmokkel. "Wij zullen de rechtmatigheid van dit bevel aanvechten in de procedure die hier in Nederland gaat lopen over de overlevering naar België", laat Knoops weten aan NU.nl.

Volgens het AD wordt Masmeijer donderdagmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris in Amsterdam, die vervolgens bepaalt of hij mag worden uitgeleverd. 

Masmeijer wil in hoger beroep onschuld aantonen

De rechtbank in Antwerpen veroordeelde Masmeijer (57) vorig jaar tot acht jaar celstraf plus een boete van 48.000 euro voor zijn rol bij de smokkel van 467 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Tegen hem was zeven jaar gevangenisstraf geëist. Masmeijer wil in hoger beroep zijn onschuld aantonen. Volgens hem is er geen bewijs voor de beschuldigingen.

Het hoger beroep in deze zaak is uitgesteld tot november. Het hof in Antwerpen wil op 16 november met de zaak beginnen. De aanklager zal op die dag zijn eisen tegen Masmeijer en de overige verdachten in de zaak formuleren. De pleidooien van de verdediging staan gepland op 29 en 30 november en 6 december.

Masmeijer was tot nu toe op vrije voeten, maar riskeert arrestatie als hij in België is. Op advies van zijn advocaten is Masmeijer niet van plan om bij het hoger beroep aanwezig te zijn. Zijn aanwezigheid is niet vereist en bovendien is de tol te hoog als hij terug naar de gevangenis moet, aldus zijn advocaat Knoops.