AMSTERDAM - Karin Bloemen heeft opnieuw succes geboekt in haar strijd tegen de privacyschending door zogenoemde roddelbladen. De artieste spande een kort geding aan tegen Privé, nadat het weekblad een foto van haar en haar dochter publiceerde. De Telegraaf Tijdschriften Groep (TTG), uitgever van Privé, heeft voor de rechter erkend dat het blad onrechtmatig heeft gehandeld.

De TTG is vorige week door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot het betalen van de kosten van het kort geding. Omdat het tijdschrift uit eigen beweging al een bericht had geplaatst waarin excuses werden gemaakt, gaf de rechter geen gehoor aan de eis van Bloemen om Privé een rectificatie te laten publiceren. Het blad heeft de cabaretière 3000 euro schadevergoeding betaald en verklaard dat de foto's zijn vernietigd.

Inbreuk

Bloemen vond dat er met de publicatie in het 19e nummer van dit jaar "een ontoelaatbare inbreuk werd gemaakt op haar persoonlijke levenssfeer en die van haar dochter, aangezien de foto een privé-situatie toonde en geen nieuwswaarde had". De zangeres liet maandag weten dat zij het kort geding had aangespannen omdat het "over het algemeen niet is toegestaan een heimelijk gemaakte foto te publiceren waarop een bekend persoon, die geen officiële publieke functie vervult, in een privé-situatie staat afgebeeld".

Strijd

Bloemen strijdt al langer voor het "verbeteren van de privacybescherming en de vergroting van het waarheidsgehalte" van berichten in de media. Zo richtte zij samen met Monique Rijkaard, de vrouw van voetbaltrainer Frank, en advocate Kriek Wille de Stichting Tegen Inbreuk Privacy (STIP) op. Aanleiding hiervoor was de publicatie van naaktfoto's van Bloemen in Weekend eind 2003. In dezelfde editie van het weekblad stond een verzonnen verhaal waarin werd gezegd dat Rijkaard aan borstkanker leed. Beide vrouwen wonnen de rechtszaken die zij daarop aanspanden.