LONDEN - Nederland loopt niet massaal uit voor Live 8. Reisbureaus zien geen toename in reizen naar de tien steden waar de benefietconcerten worden gehouden. Ook zijn er in Nederland geen grote bijeenkomsten gepland waar mensen gezamenlijk de concerten volgen. Het mega-evenement Live 8 wordt zaterdag gehouden, met optredens van wereldartiesten als Madonna, U2 en Stevie Wonder.

Bekijk video: Voorbereidingen Live8 in volle gang
Modem/ Breedband

Live 8 belooft een gebeurtenis van superlatieven te worden. Ongeveer 85 procent van de wereldbevolking kan de concerten in Tokio, Moskou, Berlijn, Parijs, Rome, Londen, Cornwall, Johannesburg, Philadelphia en Barrie (Canada) volgen.

Verslag

De optredens worden in meer dan 140 landen uitgezonden via tv, radio, internet en mobiele telefoon. In Nederland zenden MTV, BNN en VARA Live 8 (deels) rechtstreeks uit op tv en het is op radiozender 3FM te beluisteren. BNN, VARA en 3FM doen verslag vanuit de Plantage in Amsterdam. Diverse gasten schuiven aan, zoals Agnes van Ardenne, de minister van ontwikkelingssamenwerking en de artiesten Blof en Lange Frans.

Commercieel

Het is vooraf niet in te schatten hoeveel Nederlanders zaterdag voor de buis zitten. Duidelijk is wel dat er geen vliegtuigen vol Nederlanders afreizen naar een van de concerten. De reisbureaus TUI Nederland en Hotelplan zien geen enkele toename in het aantal reizen. "We hebben ook niets gedaan om reizen erheen te promoten, omdat we er geen commercieel slaatje uit willen slaan", aldus een woordvoerster van TUI Nederland.

Een andere reden kan zijn dat er geen Nederlandse artiesten meedoen. Bij de eerste Live Aid in 1985 was er nog een Nederlandse link door een rechtstreekse straalverbinding tussen Nederland en het concert. Blueszanger B.B. King was destijds op North Sea Jazz en zong vanuit Den Haag mee met Live Aid.

G8-leiders

Het initiatief voor Live 8 komt van de Ierse zanger Bob Geldof. Hij wil niet, zoals in 1985, geld ophalen voor Afrika. De gratis concerten zijn officieel slechts de aanzet voor een massale mars naar Edinburgh met een concert tot slot. In het nabijgelegen Gleneagels vergaderen vanaf 6 juli de G8-leiders van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland.

Met de mars en de concerten wil Geldof de druk verhogen op de G8-top voor het kwijtschelden van de schulden van met name Afrikaanse landen. Een groep van zeventig Nederlandse actievoerders is daar momenteel onderweg naartoe.