AMSTERDAM - Als je het over de 'Godfather of Soul' hebt, denk je aan James Brown . Woensdagavond liet de inmiddels 72-jarige zanger in de Heineken Music Hall in Amsterdam zien dat hij deze naam nog altijd waar maakt. Dat Brown nog lang niet zit te wachten op zijn pensioen, leed ook geen twijfel bij het razend enthousiaste zeer gemêleerde publiek.

Voordat 'Mr Dynamite' opkwam, warmde de negenkoppige band samen met de presentator het publiek op. Na luid 'James Brown'-geroep verscheen de nog altijd fit ogende ster gehuld in een groen glitterpak met zijn hagelwitte gebit en gladde scheiding op het podium. De show zat vol spektakel met danseressen, zangeressen en veel solo's van de muzikanten, die allen gehuld waren in uniform. Zelf nam Brown regelmatig plaats achter zijn keyboard.

Hits

Het publiek ging volledig uit zijn dak op bekende hits uit het verre verleden, zoals Papa's Got a Brand New Bag en I Got You (I Feel Good). Hij beëindigde het concert met een wervelende versie van Sex Machine.

De zanger gaf een eenmalig concert in Nederland, dat deel uitmaakt van de tournee 'Seven Decades of Funk - Europe 2005'. Brown kwam vorig jaar voor het laatst naar Nederland voor het North Sea Jazz-festival in Den Haag.

De soullegende scoorde zijn eerste hit ooit met Papa's Got a Brand New Bag. In zijn hele carrière stond James Brown met maar liefst 114 nummers in de hitlijsten, waarvan zeventien op nummer één belandden.

Gezondheid

Hoewel de zanger het nog niet in zijn hoofd heeft om achter de geraniums te gaan zitten, kampt hij soms wel met gezondheidsproblemen. Zo is hij diabetespatiënt en onderging hij in december een operatie wegens prostaatkanker.