Jack Spijkerman kreeg naar eigen zeggen in de jaren tachtig de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) op zijn dak toen hij in zijn show de troonrede van de toenmalige koningin Beatrix had verknipt.

Dat vertelde Spijkerman dinsdag in het Radio 5-programma van presentator Bert Kranenbarg.

De cabaretier verknipte de troonrede voor De Steen en Been Show, het programma dat hij bijna tien jaar presenteerde op Radio 3.

"We hadden de troonrede zo verknipt, dat het leek alsof Beatrix midden in de tekst zei: 'Kut, ik scheur uit mijn jurk.' En: 'Claus, wakker worden.' We kregen de RVD op ons dak. Je mag de woorden van de koningin niet verknippen."

De Steen en Been Show was mateloos populair, onder meer door de wensen die werden vervuld. "Op het hoogtepunt kregen we meer dan vijftienhonderd papieren brieven per week - e-mail had je nog niet in die tijd." Ook 'de klaagbox', een vast onderdeel van het programma, en de onzinnige telefoongesprekken werden legendarisch.

Spijkerman maakte in de jaren tachtig ook het satirische actualiteitenprogramma Spijkers met Koppen op Radio 2. "Als ze me terugvroegen, zou ik het direct doen. Maar ze moeten het niet doen", voegde hij daar in het gesprek met Kranenbarg aan toe. "Ze moeten geen man van zeventig terug gaan halen op de zender."