AMSTERDAM - Een rugblessure, dat hield actrice Monique van der Werff over aan de opnames van de film Zoop in Afrika. "Niet tijdens een spectaculaire stunt hoor. Ik ben gewoon heel stom uitgegleden op de badkamervloer." Haar 'slippertje' had verder geen gevolgen voor de opnames in Zuid-Afrika. De belevenissen van haar personage Taffie en de andere rangers zijn vanaf half juli te zien in de bioscoop.

De film is gebaseerd op de populaire televisieserie Zoop, waarin het draait om acht jongeren die een opleiding tot dierenverzorger volgen. Zoop in Afrika begint waar de serie voor de zomer eindigt. Na de zomerstop gaat de serie weer verder waar de film is gestopt. In Zoop in Afrika vertrekken de rangers naar een wildpark in Afrika om bedreigde diersoorten te verzorgen, maar nog voordat ze in het park aankomen, gebeuren er vreemde dingen.

Stuntvrouw

De opnames in Zuid-Afrika vonden eind vorig jaar plaats. In de film zit volgens Van der Werff meer actie en spanning dan in de serie en ze heeft dan ook "best wel wat heftige dingen" meegemaakt. "We hebben aan een klif gehangen boven een ravijn van honderden meters diep en een duikvlucht gemaakt met een vliegtuigje." Hoewel ze het stoere punkertje Taffie speelt die alles durft, is Van der Werff zelf altijd bang zich pijn te doen. Dus liet ze het springen van een waterval vanaf 15 meter hoogte over aan een stuntvrouw. "Maar ik ben wel van die van 6 meter hoog afgedoken."

Het werken met wilde dieren zoals leeuwen, panters en olifanten was niet altijd ongevaarlijk. "Een verzorger werd door een babygiraffe tegen zijn hoofd getrapt, dat was wel even schrikken."

Getraind

Weinig kon er misgaan: de dieren waren getraind en hun trainers waren continu aanwezig bij de opnames. "Voor een scène stond er een olifant vlak naast me. Hij betaste zelfs mijn buik met zijn slurf. Dat was echt een mooie ervaring. Toen besefte ik dat ik nooit meer van zo dichtbij contact zou hebben met een wild dier."

Zoop, naar een idee van regisseur Johan Nijenhuis (Costa!, Volle Maan), is een succesformule. De serie begon in 2004 en won in datzelfde jaar drie prijzen: de Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma, de Cinekid Kinderkast-televisieprijs en de Kids Choice Award. Met dagelijks tussen de 300.000 en 400.000 kijkers is het het bestbekeken programma van kinderzender Nickelodeon.

Het succes van Zoop schrijft de 22-jarige Van der Werff, die vanaf het begin af aan in de serie speelt, toe aan een combinatie van factoren. "De dieren, het werken als dierenverzorger, de uiteenlopende karakters, de spannende situaties; het zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat kinderen het leuk vinden om naar Zoop te kijken. Ieder kind kan zich wel in een persoon of een situatie herkennen."

Neppunker

Haar Taffie is één van de populairste personages. Eind maart bepaalden de kijkers van Zoop dat Taffie, samen met ranger Mike, een wassenbeeld in Madame Tussauds in Amsterdam moest krijgen. De beelden worden 25 juni onthuld. Het punkertje krijgt heel veel fanmail. "De meeste kinderen, zowel jongens als meisjes, willen laten weten dat ze Taffie heel stoer vinden." Ook op straat krijgt de actrice veel van dit soort reacties, hoewel ze soms van 'echte punkers' hoort dat zij een neppunker is.

De kracht van haar televisiekarakter is volgens de actrice niet zozeer de herkenbaarheid, maar de wens van de kijker om net als Taffie te zijn. "Ze is stoer en oprecht, maar ook heel gevoelig en lief." De zachte kant van Taffie toont Van der Werff bewust. "Ik probeer de kijkers iets bij te brengen, laat zien dat je niet altijd hoeft te óverbluffen. Ik ben er vaak mee bezig hoe de onderwerpen die in Zoop aan bod komen overkomen op kinderen. Ik ben en blijf toch een beetje een moraalridder."

Zoop in Afrika draait vanaf 14 juli in de bioscoop. Vanaf maandag is de single Zoop in Afrika, gezongen door de acht hoofdrolspelers uit de film, verkrijgbaar.