GRONINGEN - "Ik ben zo blij dat jullie hier zijn. Jullie maken me zo gelukkig." B.B. King wist niet hoe vaak hij het publiek moest bedanken voor hun aanwezigheid in de Martiniplaza in Groningen donderdagavond. De Koning van de Blues is in Nederland voor zijn 80th Birthday Celebration Tour. Waarschijnlijk is het zijn laatste tournee door Europa, de bijna 80-jarige Riley B. King wil het rustiger aan gaan doen.

De spanning werd opgebouwd door een intro van ruim een kwartier aan het begin van het optreden. Daarin werd de band voorgesteld. Pas daarna kwam B.B. zelf het podium op. Hij bleef het hele concert zitten op een stoel, maar wist ook vanuit die positie te swingen met het publiek. Ondanks zijn toch al hoge leeftijd, was de zang de complete anderhalf uur van het optreden zeer zuiver.

Zijn vertrouwde gitaar Lucille zat op zijn schoot. Het verhaal over de gitaar is wellicht net zo legendarisch als de zanger zelf. Bij een van zijn eerste optredens brak een gevecht uit. Het ging, zo bleek achteraf, over een vrouw, Lucille. Vanaf die tijd noemt Riley King zijn gitaar naar die vrouw. Ook aan het einde van het concert donderdagavond werd de gitaar hartstochtelijk bedankt.

Het concert bevatte oude krakers als How Blue Can You Get en The Thrill is Gone. Het nieuwere werk kon overigens op evenveel bijval rekenen. King nam veel tijd voor het publiek. Tussen ieder nummer was er plaats voor een liefdesbetuiging of een grapje in de richting van de aanwezigen in Groningen.

Optreden

De zanger werd geboren op 16 september 1925 op een plantage in Mississippi. Zijn muzikale carrière nam in 1948 door een optreden in een radioprogramma een hogere vlucht. King staat bekend om zijn tomeloze energie. Voor 250 optredens per jaar draait hij zijn hand niet om. Desondanks wil de Blues-Koning toch wat meer rust nemen. Maar niet voordat hij maandag nogmaals in Nederland optreedt, deze keer in Ahoy' Rotterdam.

Binnenkort komt er een jubileum-cd van de artiest uit met daarop duetten met onder anderen U2, Sting en Elton John. In 2007 wordt ook nog een museum geopend ter ere van B.B. King.