Stylist en ondernemer Danie Bles heeft na het faillissement van haar kledingbedrijf ByDanie in 2015 besloten dat ze nooit meer een eigen merk wil opbouwen.

Het voelde voor Bles alsof ze na de zakelijke nederlaag "achtervolgd werd door gefluister". Overal waar ze kwam werd achter haar rug om over haar situatie gepraat, zelfs bij de groenteboer.

"Alsof mijn gezin en ik niet meer hoefden te eten", zegt Bles in Het Financieele Dagblad. "Overal waar ik kwam, klonk geroezemoes. Het was alsof ik naakt door de modder moest rennen. Vreselijk."

Het faillissement heeft de veertigjarige Bles inmiddels verwerkt, onder meer doordat ze er gewoon vrijuit met vrienden en medewerkers over kon praten. "Dat heeft de verwerking zeker versneld. Natuurlijk was het een verschrikkelijke tijd, maar toch had ik die niet willen missen."

"Er komen altijd weer nieuwe kansen, weet ik nu", zegt Bles die tegenwoordig organisator van de Amsterdam Fashion Week is. "Ook als de mensen zo nodig vervelende dingen moeten fluisteren achter mijn rug. Maar een eigen kledingmerk begin ik nooit meer."