DEN HAAG - De afslankpillen uit de schoonheidskliniek van Connie Breukhoven bevatten ephedra alkaloïden. Dat heeft onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg uitgewezen. Het gaat om een extract van het kruid ephedra. Dit maakt de pillen tot een niet-geregistreerd geneesmiddel, zo liet de inspectie donderdag weten.

Door deze afslankpillen te verstrekken maakte de kliniek zich schuldig aan een economisch delict. Zij mag geen niet-geregistreerde geneesmiddelen geven. De inspectie maakt daarom proces-verbaal tegen de kliniek op.

Mevrouw Breukhoven zegt nergens op te kunnen reageren. "Ik heb zelf nog geen uitslag van de inspectie". Het verbaast haar dat ze die via de media moet vernemen.

Overgestapt

De inspectie nam vorige maand afslankpillen uit de kliniek mee voor onderzoek. Direct na het bezoek van de inspectie is de kliniek overgestapt op andere afslankpillen.

Doktersrecept

Ephedra (de stof van de gelijknamige plant) kan onder meer bij mensen met hart- en vaatziekten hartkloppingen veroorzaken. Het stond voorheen vooral bekend als een smartdrug. Sinds vorig jaar mag het alleen in geneesmiddelen voorkomen en op doktersrecept via de apotheek verstrekt worden.

De pillen werden soms in de kliniek op doktersrecept als voedingssuplement gratis aan klanten gegeven. Daar kwam echter geen apotheek aan te pas.