APELDOORN - De ruim duizend olifantjes die prins Bernhard in de loop van zijn leven heeft verzameld, blijkt hij bijna allemaal te hebben nagelaten aan het Wereld Natuur Fonds. Het fonds laat de beestjes in het najaar veilen door Sotheby's.

De olifantjes zijn vanaf 29 juni, de verjaardag van Bernhard, allemaal te zien in Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ook de exemplaren die als aandenken in de familie blijven, zijn daar tot begin oktober te bewonderen. Op 2 oktober wordt dan ter plekke afgesloten met de veiling.

Het is voor het eerst dat de olifantenverzameling voor publiek te zien is, aldus Paleis Het Loo dinsdag. Het gaat om beeldjes in alle soorten en maten en van verschillende kwaliteit.

"Een wel heel bijzonder exemplaar is het antieke bronzen olifantje uit Indonesië, opgeborgen in een rond doosje, met gebatikte stof bekleed. Bernhard nam het kleinood altijd mee, zowel op buitenlandse reizen als tijdens zijn veelvuldige verblijven in het ziekenhuis. Wekelijks werd een verse roos in het doosje gelegd, een traditie die zal worden overgenomen door zijn kleinzoon, prins Willem-Alexander, die het stuk heeft geërfd", aldus een woordvoerster van Het Loo. Ook tijdens de expositie op Paleis Het Loo wordt de olifant in het doosje wekelijks van een nieuwe roos voorzien.

De veiling zal ook op Het Loo plaatshebben, maar de datum is nog niet vastgesteld. In de tentoonstelling zijn ook foto's opgenomen die Bernhard laten zien met levende olifanten.