AMSTERDAM - De uitreiking van de Indiase Oscars is zaterdagavond een uur later dan gepland begonnen voor een half gevulde ArenA in Amsterdam. De organisatie had erop gerekend 12.000 kaarten te verkopen, maar zeker de helft van de stoelen is bij aanvang nog leeg.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Indiase filmster Shahrukh Khan opende om 21.30 uur het filmgala, waarbij onder anderen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen aanwezig is.

Uitzinnige fans

Voorafgaand aan het prijzengala stonden buiten honderden uitzinnige fans, veelal van Hindoestaanse afkomst, de grootheden uit de Indiase filmindustrie op te wachten. Langs de rode loper stonden zij achter dranghekken klaar met hun fototoestel om hun idolen vast te leggen. Politieagenten te paard hielden een oogje in het zeil.

De International Indian Film Academy (IIFA), die het prijzengala jaarlijks organiseert, koos eerder dit jaar Amsterdam als locatie voor de IIFA Awards 2005. Voorgaande edities vonden plaats in Engeland, Maleisië, Singapore en Zuid-Afrika.

Filmheld en IIFA-voorzitter Amitabh Bachchan liet enkele maanden geleden weten blij te zijn dat het evenement ging plaatsvinden in Amsterdam, de "prachtige poort naar Europa". Op de fiets met een bos tulpen reed hij zaterdagavond het podium in de ArenA op.

Televisiekijkers

Tijdens voorgaande edities mocht IIFA onder anderen de acteurs Jackie Chan en Angelina Jolie, maar ook zangeres Kylie Minogue verwelkomen. In Amsterdam zijn geen internationale artiesten aanwezig. De Nederlandse illusionist Hans Klok treedt wel op. De organisatie verwacht dat in de hele wereld ongeveer vierhonderd miljoen televisiekijkers de uitreiking zullen volgen.

Amsterdam staat al sinds woensdag in het teken van Bollywood, de grootste filmindustrie ter wereld. Toen arriveerden de eerste Indiase sterren op Schiphol. De première van de film Parineeta vormde donderdag de aftrap voor het IIFA-weekeinde. Vrijdag vond onder meer een filmfestival en een cricketwedstrijd plaats. Het gala sluit het driedaagse evenement af.

Opnieuw Amsterdam

Het promotieplatform Amsterdam Partners, dat het filmevenement dit jaar naar de hoofdstad haalde, maakte vorige week bekend dat de kans groot is dat de uitreiking van de Indiase Oscars in 2006 opnieuw in Amsterdam plaatsvindt. Het platform zei dit contractueel te hebben vastgelegd met IIFA.