AMSTERDAM - Live 8-organisator Bob Geldof ziet het even niet meer zitten. De datum van de concerten komt dichterbij en Geldof twijfelt of zijn campagne het gewenste effect gaat hebben. Ook hekelt de 58-jarige popster de zaken die hij moet regelen ter voorbereiding van het festival. Dit meldt de Evening Standard. Geldof organiseert op 2 juli concerten in Londen, Parijs, Rome, Berlijn en Philadelphia. Op 6 juli volgt het Schotse Edingburgh.

De voormalig rocker en huidig activist heeft de afgelopen week veel kritiek te verduren gehad. De samenwerkende hulporganisaties die een massademonstratie hadden gepland die dag, laten weten dat Geldof hun het gras voor de voeten wegmaait en nu met de eer gaat strijken.

Schande

De line-up van de concerten zou te oud, te wit en te rijk zijn. De Britse soulzangeres Estelle vindt dat organisator Geldof eens goed bij zichzelf ten rade moet gaan en moet nadenken over het gebrek aan zwarte artiesten die optreden in Londen. "Ik vind het een schande", zegt Estelle, "Dit is 2005". Rapper Snoop Dogg is de enige zwarte artiest die te zien is op 2 juli in Londen.

Spijbelen

Ook het bestuur van Edingburgh is niet blij met Geldof. De activist heeft iedereen opgeroepen deel te nemen aan een mars door het Schotse plaatsje op 6 juli. Edingburgh zegt de toestroom van zo veel mensen niet aan te kunnen. Leraren in Engeland laten weten ook niet gelukkig te zijn met de Live 8-organisator. Geldof heeft geroepen dat schoolkinderen moeten spijbelen tijdens de wiskundeles en deel moeten nemen aan de mars.