ROTTERDAM - De familiemusical Pippi Langkous is de grote winnaar van het John Kraaijkamp Musical Awards Gala 2005. De productie van Theater Familie BV nam vijf onderscheidingen voor beste kleine musical mee naar huis: de ANWB Publieksprijs, beste vrouwelijke hoofdrol (Veerle Baetens), beste vrouwelijke bijrol, beste mannelijke bijrol en beste creatieve prestatie. De prijzen werden maandag uitgereikt in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op het gala, dat rechtstreeks was te zien op tv, won Disney's The Lion King de ANWB Publieksprijs voor beste grote musical. De musical Passion van Joop van den Ende Theaterproducties behaalde in de categorie grote musical drie John Kraaijkamp Musical Awards. Twee daarvan waren voor Vera Mann voor de beste vrouwelijke hoofdrol en Stanley Burleson voor de beste mannelijke. Acht verschillende musicals ontvingen één of meerdere awards. De Cubus Oeuvre Award ging dit jaar naar Jos Brink en Frank Sanders.

Vooraf was de musical Passion zeven keer genomineerd. De Jantjes had zes nominaties gekregen. Pippi Langkous was vijf keer genomineerd en Crazy for you vier keer.

Twee winnaars

Het was voor Vera Mann de derde maal dat zij met de trofee aan de haal ging. Chantal Janzen (Crazy For You) en Stanley Burleson namen beiden voor de tweede keer de prijs in ontvangst. In een categorie werden dit jaar twee winnaars gekozen. De prijs voor beste inhoudelijke creatie ging naar de regisseurs Paul Eenens voor Passion en Dick Hauser voor De Jantjes.

De John Kraaijkamp Musical Awards bestaat uit een bronzen beeld van beeldhouwer Pépé Gregoire en een geldbedrag van 2500 euro. Lezers van De Kampioen bepaalden de winnaars van de ANWB Publieksprijs voor beste grote en kleine musical. Aan deze prijs is geen geldbedrag verbonden.

De vakjury van de Musical Awards bestond uit Jacques d'Ancona, Marjan Berk, Haye van der Heyden, Mary Michon, Tom Odems, Barrie Stevens, Eric van Tijn en voorzitter Rob Wiegman.