SANTA MARIA - De rechter in het proces wegens kindermisbruik tegen Michael Jackson heeft de zaak vrijdag overgedragen aan de jury. De twaalf juryleden zijn meteen begonnen aan hun beraadslagingen, die moeten leiden tot een unaniem oordeel: schuldig of onschuldig.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Jackson wordt verdacht van seksueel misbruik van een 13-jarig kankerpatiëntje, dat begin 2003 te gast was op zijn landgoed Neverland. Hij zou de jongen ook alcohol te drinken hebben gegeven en hem en zijn familie hebben gegijzeld om hen te dwingen tot een verklaring die hem zou vrijpleiten.

Pretpark

Jackson, zelf vader van drie kinderen, ontkent alles. Zijn omgang met kinderen op zijn tot pretpark omgetoverde ranch is volgens hem geheel onschuldig. Hij zegt dat de familie van de jongen hem geld afhandig wil maken. Als de jury hem schuldig verklaart, kan hij twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Jacksons hoofdadvocaat Thomas Mesereau en plaatsvervangend officier van justitie Ron Zonen kregen vrijdag nog een uur spreektijd om hun zaak te bepleiten. Mesereau gebruikte die tijd om opnieuw frontaal de aanval te openen op de nu 15-jarige jongen die Jackson heeft beschuldigd.

Glashard

Volgens de raadsman van de 46-jarige popster heeft de jongen glashard gelogen tijdens zijn getuigenis en tegen de politie. Zijn moeder, volgens de verdediging een inhalige leugenares die op Jacksons geld uit is, zou hem daartoe hebben aangezet.

"U heeft maar één leugen onder ede nodig om deze zaak ongeldig te verklaren en de leugens zijn niet te tellen", betoogde Mesereau. Verder zei hij dat het ondenkbaar is dat zijn cliënt, zoals de aanklager wil doen geloven, misbruik heeft gemaakt van het destijds 13-jarige kankerpatiëntje dat hem beschuldigt.

Getuige

Na Mesereau kreeg aanklager Zonen het woord. Hij riep de jury op tot een veroordeling van de zelfbenoemde King of Pop. De aanklager toonde opnieuw een video van het politieverhoor van Jackson vermeende slachtoffer. "U bent zojuist getuige geweest van de zeven ergste minuten van het leven van deze jongeman", zei hij daarna tegen de jury.

De leden van de jury, acht vrouwen en vier mannen van tussen 20 en 79 jaar, hebben de afgelopen vier maanden 140 getuigenverklaringen gehoord. Zij moeten ruim zeshonderd bewijsstukken in hun overwegingen betrekken. Dat alles moet leiden tot een unaniem oordeel. Komen ze er ook na lang beraad niet uit, bestaat de kans dat het hele proces met een nieuwe jury moet worden overgedaan.