SANTA MARIA - In de zaak tegen Michael Jackson wegens kindermisbruik, hebben de aanklager en de verdediging donderdag hun slotpleidooien gehouden. Dat meldden Amerikaanse media. Nu is het woord aan de twaalfkoppige jury, die vanaf vrijdag in beraad gaat om te bepalen of de zanger schuldig is. Jackson hangt een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd.

Volgens officier van justitie Ron Zonen is Jackson een "seriepedofiel", die misbruik heeft gemaakt van jonge jongens, onder wie een 13-jarig kankerpatiëntje dat het proces tegen hem aan het rollen heeft gebracht. "Hij deed dat met alle jongens die op zijn kamer belandden", aldus Zonen. "Zo zit Michael Jackson in elkaar."

De enige verdediging van Jackson, betoogde Zonen, bestond uit pogingen de geloofwaardigheid van de jongen en diens moeder onderuit te halen. De aanklager erkende dat de moeder arm is en van bijstand leeft, maar zei dat de verdediging niet hard heeft kunnen maken dat zij stelselmatig beroemdheden geld uit de zak probeerde te kloppen.

Onvoldoende

Het hoofd van Jacksons advocatenteam, Thomas Mesereau, riep de jury op zijn cliënt vrij te spreken. Hij schilderde de jongen die Jackson beschuldigt en diens moeder, af als leugenaars en bedriegers. "Het leven, de reputatie en de toekomst van Michael Jackson staan hier op het spel", hield Mesereau de jury voor. De aanklager heeft Jacksons schuld onvoldoende bewezen, betoogde hij.

Geloofwaardig

Mesereaus betoog was een frontale aanval op de moeder van Jacksons vermeende slachtoffer. Hij beschreef haar als een inhalige bedriegster, die de aantijgingen tegen de popster zelf verzon en haar kinderen opdracht gaf onder ede te liegen. "U kunt (deze familie) onmogelijk zonder gerede twijfel geloofwaardig achten", aldus de raadsman.