HILVERSUM - Jaap Jongbloed, presentator van het tv-programma Vermist (Tros), is vorige week vrijdag met zijn cameraploeg opgepakt in de Syrische hoofdstad Damascus. Jongbloed was daar om een Groningse vrouw te helpen in contact te komen met haar twee kinderen. Volgens de vrouw zijn de twee kinderen vorig jaar augustus ontvoerd door hun Syrische vader.

De arrestatie van Jongbloed en de zijnen volgde op een hevige confrontatie met de vader in kwestie, een dag eerder, aldus een woordvoerder van de Tros. Toen de vader gekalmeerd leek te zijn, werd er alsnog een afspraak gemaakt voor een gesprek bij de man thuis. Daar aangekomen hield de politie de Nederlandse tv-maker aan en voerde hem met zijn ploeg af naar een politiebureau.

Daar wist Jongbloed in een onbewaakt moment contact te leggen met de Nederlandse ambassade. Deze wist de arrestanten na enkele uren bemiddeling weer vrij te krijgen.

Vorig jaar werd Jongbloed ook al in het buitenland gearresteerd, ditmaal in het Turkse Istanbul. Toen had hij de helpende hand geboden bij de hereniging van een Iraanse vrouw en haar eveneens door haar vader ontvoerde dochter.