LONDEN - Er is hoop voor prins Charles en zijn Camilla. Nu de Kerk van Engeland dinsdagavond het verbod op hertrouwen na een scheiding heeft opgeheven, lijkt voor de Britse troonopvolger de weg vrij voor een kerkelijk huwelijk met zijn vriendin Camilla Parker Bowles.

De synode van de Anglicaanse Kerk nam het besluit met 269 voor en 83 stemmmen tegen. Vanaf nu is het aan een plaatselijke pastoor te beslissen of hij gescheiden personen van wie de ex-partner nog leeft, in de kerk in het echt verbindt. Voorheen hadden verloofden daarvoor toestemming van de bisschop nodig.

Verbod

Het verbod op hertrouwen na een scheiding zolang een van de twee voormalige huwelijkspartners nog leeft, gold sinds 1957. Het stond een huwelijk tussen Charles en Camilla in de weg, omdat de ex-man van Camilla nog leeft.

Hindernis

Een andere 'hindernis', de bedenkingen van Charles' moeder koningin Elizabeth bij de relatie van de kroonprins, lijkt sinds juni van de baan. De vorstin kwam toen, dertig jaar nadat Charles en Camilla elkaar voor het eerst ontmoetten, voor het eerst openlijk uit voor de liefdesrelatie tussen de twee. Ze deed dit door Camilla een plek te geven in de koninklijke loge tijdens een concert ter ere van haar vijftigjarig ambtsjubileum.

Huwelijk

De biograaf van Charles, Christopher Wilson, zei in mei al tegen de boulevardkrant The Daily Express dat alles in kannen en kruiken is voor de bruiloft van de kroonprins. Volgens Wilson kondigt Charles in de herfst zijn huwelijk aan. Een drempel heeft het stel voor die tijd in elk geval nog te nemen. Volgens de nieuwe kerkelijke regels moet Camilla plechtig verzekeren dat haar huidige relatie niet de oorzaak was van het stuklopen van haar eerste huwelijk. Dat zal moeilijk worden, want zowel Charles als Camilla kwamen nog tijdens hun huwelijk openlijk uit voor hun relatie.