CANNES - De film L'enfant (Het Kind) van de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne heeft de Gouden Palm van het 58e Filmfestival van Cannes gewonnen. De tweede plaats voor beste film, de Grote Prijs van Cannes, ging naar Broken Flowers van de Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat maakte de jury zaterdagavond bekend. Het is de tweede keer dat de Belgen in Cannes de hoofdprijs in de wacht slepen. Zes jaar geleden wonnen zij met het controversiële Rosetta.

Murray

L'enfant vertelt het verhaal van een arm jong paar in een Franse stad. De hoofdpersoon Bruno verkoopt zijn pasgeboren zoontje, maar krijgt daar spijt van. In Broken Flowers vertolkt Bill Murray een oude Don Juan die op zoek is naar zijn zoon, waarvan hij niet wist dat hij die had.

Von Trier

In totaal waren 21 films voor de wedstrijd geselecteerd. Bij de voorgedragen films waren werken van Lars von Trier, David Cronenberg en Gus Van Sant. De Oostenrijker Michael Haneke won met zijn Franse productie Caché de regisseursprijs.

Tommy Lee

De prijs voor beste acteur ging naar Tommy Lee Jones in The Three Burials Of Melquiades Estrada. Met deze film voerde de Amerikaan voor de eerste keer zelf de regie.

De jury onder leiding van Emir Kusturica riep de Israëlische Hanna Laslo voor haar prestatie in Free Zone tot beste actrice uit.