KIEV - Actrice Victoria Koblenko, nog eventjes te zien als Isabella in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST), heeft zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken opgegeven als verkiezingswaarnemer.

De van oorsprong Oekraïense actrice (24) studeert politicologie en Ruslandkunde en hoopt via de vrijwillige baan als waarnemer haar kennis te verbreden. Dat vertelde ze zaterdag in Kiev, waar ze onder meer aanwezig is in verband met het Eurovisie Songfestival.

Gambia

"Ik hoop dat ze me aannemen en denk dat ik dan wegens mijn talenkennis vooral uitgezonden zal worden naar voormalige Oostbloklanden. Maar als ze me in Gambia willen hebben, dan ga ik met alle liefde ook daarheen."

Koblenko is zeer geïnteresseerd in het verloop van verkiezingen. Om die reden wil ze de Oranjerevolutie van december in haar geboorteland ook onderwerp maken van haar afstudeerscriptie.

Horrorproductie

Koblenko heeft haar laatste draaidag bij GTST er al opzitten, maar geeft haar acteerloopbaan niet op. Wel komt die, wegens haar studie, op een iets lager pitje te staan. Deze zomer gaat ze samen met onder anderen Terence Schreurs de horrorproductie 'Dood-eind' opnemen.

Die film verhaalt over een aantal vrienden die moeten schuilen in een huis, waarna de een na de ander wordt vermoord.

Shockdoc

Nu ze is gestopt met haar soapwerkzaamheden, ligt de wereld aan haar voeten en wil ze zich op allerlei manieren gaan ontwikkelen. Zo heeft ze haar zinnen gezet op een loopbaan als tv- en/of radiopresentatrice. Voor wat betreft televisie zit de kans erin dat ze het Yorin-programma Shockdoc aan elkaar gaat praten.

"Ik besef terdege dat ik nog veel presentatie-ervaring moet opdoen en dat ik dus niet meteen als host van een grote talkshow aan de gang kan. Het liefst zou ik een programma à la B en W maken of Barend & Van Dorp in hun goede dagen, maar dan moet ik eerst meer leren en het soapimago van me afschudden. Ik weet dat ik bijvoorbeeld voor de VARA nog niet rijp genoeg ben."

Links

De komende periode gaat ze ook gebruiken om te kijken of ze de politiek in wil. "Ik wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat en denk ook dat ik wat te zeggen heb. Ik heb linkse standpunten en kijk naar alle partijen vanaf D66 en linkser, maar kan geen partij vinden waar ik voor 100 procent achter sta.

Een eigen partij oprichten zie ik niet zitten, dan word ik een soort Peter R. de Vries. Maar ik ga me gewoon oriënteren en ik zie wel of ik een rol kan spelen in de lokale of landelijke politiek."

Benefietconcert

Koblenko reisde met hulporganisatie Spoetnik naar de Oekraïense hoofdstad. Die instantie probeert slachtoffers van de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl bij Kiev uit 1986 zoveel mogelijk te ondersteunen. Samen met die organisatie werkt Koblenko aan een plan om volgend jaar, twintig jaar na de catastrofe, in Nederland een benefietconcert te organiseren.

"Dat concert willen we houden in een stadion of anders in een grote zaal om zo ongeveer 30.000 euro op te halen. Zangeres Ruslana, die in Istanbul het Songfestival won, zou makkelijk kunnen komen, heb ik begrepen. We zoeken nog naar grote Nederlandse artiesten om het tot een geslaagde benefietactie te maken."