AMSTERDAM - "Mijn album is als een boek. Ieder hoofdstuk moet kloppen." Dat zegt Brainpower over zijn nieuwe cd Even stil, die vanaf vrijdag in de winkels ligt. De titel heeft meerdere betekenissen. "Het is natuurlijk een paradox dat een 'mc' even stil kan zijn. Daarnaast is het ook drie jaar geleden dat mijn laatste cd uitkwam, dus het lijkt voor de buitenstaander of het even stil was rondom mij."

Brainpower - ofwel Gertjan Mulder - is meer dan een jaar bezig geweest met het schrijven en produceren van de nieuwste plaat. "Uiteindelijk had ik veertig nummers geschreven, daaruit moesten de vijftien beste worden uitgekozen." Het verschil met de vorige twee cd's is volgens de rapper dat zijn eigen geluid nog beter is ontwikkeld. "Het gevoel is beter, dit is mijn beste plaat tot nu toe. Hij zit vet in elkaar."

De mc is net 30 jaar geworden. "Hoe ouder je wordt, hoe meer duidelijk is wat je wel en niet wilt." Brainpower zegt dat er meer emotie doorklinkt in zijn nummers. "Ik heb meer nadruk gelegd op de klank en het met mijn stem emotie overbrengen."

Ook al is het drie jaar geleden sinds de vorige plaat Verschil moet er zijn uitkwam, de rapper heeft niet stil gezeten. "Ik heb anderhalf jaar rondgetrokken met de vorige plaat. Ondertussen heb ik ook nog een project gehad met ADHD en met hen een cd uitgebracht, dus rustig is het niet geweest."

Op de vorige cd stond het nummer Dansplaat, wat een grote hit was. Van de nieuwe cd doet het nummer Alles het momenteel erg goed. De stijl tussen beide liedjes is wel erg verschillend. "Mensen onthouden je door je laatste single, maar als artiest moet je eigenlijk proberen om jezelf altijd te vernieuwen. Je moet iets anders doen dan mensen van je gewend zijn."

Gertjan Mulder werd geboren in Antwerpen, toen hij vier jaar oud was verhuisde hij naar Alphen aan den Rijn. Als klein jongetje was hij al druk bezig met hip hop en rappen. In 1998 won hij in vier van de vijf categoriën de Grote Prijs van Nederland. De eerste cd Door merg & brain kwam uit in 2001.