Het ontwerpduo Viktor en Rolf is dagelijks bezig met het bedenken en maken van kleding, maar hun eigen kledingkasten zijn in de loop der jaren flink uitgedund.

"Ik merk dat ik niet meer zo'n behoefte heb aan heel veel", zegt Viktor Horsting (49) in gesprek met het AD.

"Dat hangt maar te hangen en uiteindelijk draag je 20 procent van je garderobe. Dus kies ik nu voor een goede smoking en jas, een kleine collectie schoenen en wat broeken."

Zijn ontwerppartner Rolf Snoeren (48) sluit zich hierbij aan. "Mijn kledingkast is bepaald geen spektakel. Wat jasjes, tussen de tien en vijftien broeken, meest jeans. Ik ben op dat gebied low maintenance, heb weinig kleren, gebruik nauwelijks cosmetica."

Snoeren vindt het leuk om bijzondere ontwerpen te bedenken en te maken voor anderen. "Maar ik hoef het zelf niet aan. Ik voel me lekker in wat ik nu draag: Nike-schoenen, een Lee-jeans en een truitje waarvan ik niet eens weet waar het vandaan komt. Een beetje merkloos, eigenlijk.''

Lichtzinnig modeklimaat

Horsting, die met Snoeren al 25 jaar een ontwerpduo vormt, stoort zich daarbij ook steeds meer aan de "verspilling en lichtzinnigheid van het modeklimaat".

"Je ziet het op allerlei vlakken. Stylisten van sterren die je vragen een jurk te maken die overmorgen in Hollywood moet zijn, grote ketens die milieuonvriendelijk produceren en hele collecties doordraaien, collegaontwerpers die snel door willen. Alles wordt na een seizoen weggegooid, terwijl wij de behoefte hebben dingen vast te houden, willen nadenken: hoe bewaar je materialen, ontwerpen en herinneringen langer."