BRUSSEL - Zangeres Madonna heeft in 1998 plagiaat gepleegd met haar hit 'Frozen' op het succesalbum 'Ray of Light'. Dat beweert althans de Belg van Italiaanse origine Salvatore Acquaviva, die Madonna en haar platenlabels Warner, Sony en EMI voor de rechter heeft gedaagd. Volgens Acquaviva zijn de eerste vier maten van het nummer een kopie van zijn eigen compositie 'Ma Vie Fout Le Camp' (Mijn leven stelt niets voor) uit 1993.

De rechtbank in het Waalse Mons doet eind juni uitspraak. Acquaviva voelt zich gesterkt door twee onderzoeken van de Belgische auteursrechtenmaatschappij Sabam in 1998 en 2002 die bevestigen dat de eerste vier maten overeenkomen. In verband daarmee heeft Sabam de rechten op 'Frozen' ook laten blokkeren bij zijn Amerikaanse zustermaatschappij.

Danseres in Parijs

De in het Waalse Moeskroen woonachtige Acquaviva beweert ook dat Madonna begin jaren negentig in zijn regio woonde, toen zij optrad als danseres in Parijs. Madonna's Belgische advocate Brison spreekt dat volgens het Vlaamse dagblad De Morgen in alle toonaarden tegen. Zij wijst ook plagiaat door haar cliënte van de hand.

De krant haalt echter ook enkele West-Vlaamse getuigen aan die enkele jaren geleden al beweerden dat Madonna in de buurt van Moeskroen woonde. Acquaviva zegt dat Madonna zijn nummer in 1993 in Moeskroen hoorde en dat later heeft gekopieerd.