AMSTERDAM - "Het is een eenvoudige cd. De kracht zit in de liedjes, daar zit veel diepte in", zegt Dinand Woesthoff, zanger van de Nederlandse band Kane, over hun nieuwe cd Fearless. Dit nieuwe 'kindje' van de driekoppige formatie ligt vanaf 23 mei in de winkels.

De reacties op de nieuwe nummers zijn volgens gitarist Dennis van Leeuwen goed. Kane speelde afgelopen maandag op Pinkpop vrijwel alleen maar nieuwe nummers. Dat werd door velen als een risico gezien, Dennis ziet dat anders. "Als je volledig achter je plaat staat, dan is dat absoluut geen risico." Dinand vult aan: "Mensen hadden misschien veel oude nummers verwacht. Voor ons was het echter de hele tijd duidelijk dat we nieuw materiaal zouden spelen. Dat was vanuit ons oogpunt een logische stap."

Volgend niveau

Fearless is volgens Dinand de plaat die de groep naar een "volgend niveau" moet tillen. "Hiermee gaan we Europa in. En wie weet daarna de Verenigde Staten, maar Europa heeft nu de prioriteit."

Het is vier jaar geleden dat de laatste cd van Kane uitkwam. In de tussentijd is er veel gebeurt, zo verloor zanger Dinand zijn vrouw en moeder van zijn kind, actrice Guusje Nederhorst, aan kanker. Voor haar schreef hij het nummer Dreamer dat weken op nummer 1 stond in de hitlijsten. "Al de nummers van de nieuwe cd vertolken het gevoel van de afgelopen twee jaar. Ze hebben stuk voor stuk een diepere betekenis. De mensen kunnen de songs echter verschillend interpreteren."

Stoppen

Aan stoppen met de band, heeft de zanger geen seconde gedacht. "Er waren wel momenten dat optredens echt heel heftig en emotioneel waren. Toen dacht ik: op deze manier hoeft het voor mij niet meer. Maar aan echt stoppen heb ik nooit gedacht."

Zoon

Dinands' zoon Dean Maddy is inmiddels twee jaar. "Het is van buitenaf heel makkelijk om te zeggen dat het lastig is om mijn carrière met de opvoeding van mijn kind te combineren. Maar zoals ik het zie, wijst de weg zich vanzelf. Drummer Martijn Bosman heeft een dochter van vijf. "We hebben gekozen voor de muziek. Maar een kind opvoeden is ook een grote verantwoordelijkheid. Het is dus zaak om de balans daartussen te vinden, maar dat is niet altijd makkelijk."

Martijns dochter is nog te jong om mee te gaan naar concerten. "Toen ze twee was, is ze een keer mee geweest. Eerst heeft ze me heel hard staan uitlachen. En dan niet zomaar lachen, maar écht heel hard. Daarna wilde ze weg, want ze vond de muziek te hard." De zoon van Dinand herkent zijn papa vaak op tv. "Mijn zoon groeit echt op met muziek en vindt het ook de normaalste zaak van de wereld. Alleen Dennis vindt hij maar eng", grapt Dinand.

Promoten

De nadruk ligt momenteel op het uitbrengen en promoten van de nieuwe cd, woensdagavond was de releaseparty in het sfeervolle The Mansion in Amsterdam. Veel BN'ers kwamen op deze party af, waaronder Ruud de Wild, Chris Zeegers, Wendy van Dijk, Patty Brard en Bridget Maasland. Allen denken dat deze nieuwe cd wel voor een internationale doorbraak voor Kane kan betekenen.

Kane geeft op zaterdag 13 augustus 2005 een grote show op het strand van Almere. Volgens Dinand wordt het "een groot spectakel". De kaartverkoop begint zaterdag 28 mei 2005. Dertigduizend mensen worden er verwacht.

Dat is volgens Dennis ook het mooiste, optreden voor een groot publiek. "We hadden onlangs de try-outs van onze nieuwe cd en dat was voor het eerst sinds ruim een halfjaar dat we weer op het podium stonden. Dat is toch wel erg mooi." Martijn is het daar mee eens. "Het studiowerk en opnemen van clips is ook erg leuk, maar tevens hard werken."

Studiowerk

Dinand noemt het studiowerk het mooiste. "Het moment dat je een nieuw idee hebt voor een nummer en dat dan gaat uitwerken." Dinand is voor de nieuwe cd naar de Verenigde Staten geweest om daar met mensen aan Fearless te werken.