NEW YORK - Zanger Michael Jackson is uitgevallen naar de muziekindustrie over de behandeling van zwarte artiesten. Hij deed dat zaterdag in New York tijdens een bijeenkomst georganiseerd door burgerrechtenactivist en dominee Al Sharpton.

"De platenmaatschappijen spannen samen tegen de muzikanten", zei Jackson tegen een groep van ongeveer 350 toehoorders in de wijk Harlem. "Vooral tegen zwarte artiesten." Volgens hem zijn generaties zwarte muzikanten door de industrie gemanipuleerd en benadeeld.

Jackson vroeg ook aandacht voor zijn eigen ruzie met Sony Music. "Als jullie voor mij vechten, strijden jullie voor alle zwarte mensen, dood en levend", aldus een strijdlustige Jackson. Het conflict tussen Jackson en Sony draait om opnames die werden gemaakt voor de slachtoffers van de aanslagen van 11 september. Jackson wil dat deze nummers worden vrijgegeven.

Verder is er ook nog ruzie over Jacksons laatste album Invincible. De verkoopcijfers hiervan vallen tegen. Volgens de King of Pop is dat het gevolg van onvoldoende promotie door Sony. Het bedrijf ontkent dit.