Voormalige fans van Kanye West zijn een petitie gestart om Adidas over te halen de banden met de rapper te verbreken. Het sportmerk zit achter de Yeezy-lijn van de rapper.

Aanleiding voor de petitie zijn de uitspraken van West tijdens een interview met TMZ. "Als je hoort dat slavernij 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze", zei de Amerikaan in het interview.

De uitspraak leverde veel verontwaardigde reacties op. Zo liet rapper Will.i.am weten dat hij woest is over de opmerking van West. Komiek Ty Barnett verklaarde niet langer fan te zijn.

De rapper twitterde later dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd waren. "Natuurlijk weet ik dat slaven niet uit vrije wil geketend werden en op een boot werden gezet. Mijn punt is dat we ondanks onze aantallen in die positie bleven. Dat betekent dat we mentaal tot slaaf waren gemaakt."

De initiatiefnemers van de petitie op Care2 schrijven dat de rapper niet begrijpt hoe het slavernijverleden van de Verenigde Staten nog steeds doorwerkt in het dagelijks leven van de Afro-Amerikaanse bevolking die het minder heeft getroffen dan hij. "Kanye leeft veilig in zijn miljoenenkasteel, maar de rest van zwart Amerika wordt nog steeds gemarginaliseerd en is het slachtoffer van onrechtvaardige wetten en behandeling", aldus de initiatiefnemers.

Topman Kasper Rørsted van Adidas wilde aanvankelijk inhoudelijk niet reageren op het interview. Later zei hij in een toelichting dat het ''overduidelijk opmerkingen zijn die we niet kunnen steunen". Hij zei ook er met West over in gesprek te willen. Het verbreken van diens contract was intern nog niet ter tafel gekomen