Astrid Joosten werd zes jaar geleden weduwe. Door die ervaring vindt ze dat mensen moeten vechten voor hun relatie. "Godverdomme, jullie hebben elkaar nog. Maak er nou wat van. (...) Vecht ervoor, ik ben hem kwijt."

Dat zegt de 59-jarige presentatrice in de podcast 30 Minuten Rauw (te downloaden in iTunes & de NPO Radio 2 app), van radio-dj Ruud de Wild.

Maar mocht het echt helemaal niet goed zitten tussen twee mensen, dan begrijpt Joosten ook wel dat uit elkaar gaan soms de beste optie is. "Maar ik kijk daar nu zeker anders naar."

Pure paniek

Joostens echtgenoot Willem Ennes overleed in 2012, zes weken na de diagnose dat hij kanker had. Voor Joosten brak toen een tijd van "pure paniek" aan.

"Je weet niet van tevoren dat het zes weken zullen zijn. Wij dachten drie tot zes maanden. We gingen plannen maken voor het komende half jaar."

Die plannen werden echter ingehaald door de ziekte. "Het was een soort rollercoaster van slecht nieuws op slecht nieuws." Joosten kreeg amper tijd om het te verwerken. Tijdens de laatste dagen vertelden Joosten en Ennes wat ze voor elkaar hadden betekend.

"Hij koos voor euthanasie. Toen heb ik me gerealiseerd dat ik op die laatste dag niet moest huilen en dat ik 't hem niet moeilijk moest gaan maken. Op de laatste dag moest ik sterk zijn van mezelf. (…) Laat niemand mij ooit nog vertellen dat euthanasie iets is wat iemand makkelijk doet. Dat is niet waar, daar moet je heel erg moedig voor zijn."