Conchita Wurst, die in 2014 het Eurovisie Songfestival won voor Oostenrijk, heeft hiv. Dat heeft de zangeres zondag zelf bekendgemaakt op Instagram.

Conchita Wurst, de artiestenidentiteit van Thomas Neuwirth, schrijft gedwongen te zijn haar diagnose bekend te maken, nadat een ex-vriend had gedreigd wereldkundig te maken dat ze besmet is met het virus.

"Vandaag bevrijd ik me van het zwaard van Damocles: ik ben al jaren hiv-positief", schrijft de 29-jarige zangeres op Instagram. "Dit is eigenlijk niet relevant voor de buitenwereld, maar ik geef niemand meer het recht me bang te maken en mijn leven te beïnvloeden."

De Eurovisiewinnares van 2014 laat weten onder behandeling te zijn en daardoor al jaren lage hiv-waarden in haar bloed te hebben. Ze zou het virus daardoor niet kunnen overdragen.

Vrienden en familie zijn wel altijd op de hoogte geweest van haar diagnose. "Ik zou jullie graag de aandacht hebben bespaard die de hiv-status van jullie zoon, kleinzoon en broer met zich meebrengt", schrijft ze aan haar familie die haar naar eigen zeggen "onvoorwaardelijk steunt".

Ook is ze haar vrienden dankbaar voor de manier waarop ze met haar besmetting omgaan: "op een onbevooroordeelde manier die ik iedereen zou willen toewensen."