SANTA MARIA - De aanklagers in het proces tegen Michael Jackson hebben hun bewijsvoering afgerond. De platenproducent Rudy Provencio was woensdag de laatste getuige die werd gehoord in de rechtbank van het Californische Santa Maria. De afgelopen tien weken werden meer dan tachtig getuigen opgeroepen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De 46-jarige Jackson staat terecht voor misbruik van een minderjarige, die hij bovendien alcohol te drinken zou hebben gegeven. Ook wordt hij ervan beschuldigd de familie van de jongen te hebben gegijzeld om hen te dwingen een ontlastende verklaring af te leggen over zijn vriendschap met de toen 13-jarige jongen. De popster heeft de beschuldigingen categorisch ontkend.

Hoofdaanklager Tom Sneddon ondervroeg Provencio, een voormalige medewerker van Jackson, over een video uit voorjaar 2003 waarop de ontlastende verklaringen van de jongen en zijn familieleden zijn te zien. Ze prijzen hem onder meer om zijn menslievendheid. Volgens Sneddon hebben ze de verklaringen onder grote druk hebben afgelegd. De familie zou zijn opgedragen om voor de camera te liegen.

Documentaire

De popster was begin 2003 in diskrediet geraakt door de documentaire 'Living with Michael Jackson' van de Britse journalist Martin Bashir. In de documentaire zei Jackson dat hij in bed sliep met kinderen en was hij hand in hand te zien met de jongen. Jackson werd later dat jaar aangehouden nadat de jongen die aan kanker leed hem had beschuldigd van seksueel misbruik op zijn Neverland-ranch.

Provencio verklaarde woensdag dat de adviseurs van Jackson kort na de uitzending van de documentaire een video-conferentie hielden waarin ze de optie van een video bespraken als een manier om het imago van Jackson op te poetsen. Ook zou een van Jackson's medewerkers hebben gezegd dat er "moordenaars" achter de familie aanzaten. De moeder van de jongen heeft eerder in het proces al gezegd dat de familie destijds met de dood is bedreigd.

Winstpunt

Thomas Mesereau, de advocaat die leiding geeft aan het verdedigingsteam van Jackson, legde Provencio later in een kruisverhoor het vuur aan de schenen. Het belangrijkste winstpunt voor de verdediging was dat Provencio niet heeft kunnen aantonen dat Jackson op de hoogte was van de vermeende plannen van zijn adviseurs.

De bewijsvoering van de aanklagers tegen Jackson is met wisselend succes geweest. Naast belastende verklaringen voor de popster waren er ook getuigen die - anders dan de aanklagers hadden gehoopt - een getuigenis aflegden die in zijn voordeel werkten, zoals die van Jackson's ex-vrouw Debbie Rowe. Een belangrijke overwinning voor de aanklagers was dat eerdere beschuldigingen van kindermisbruik tegen Jackson in dit proces worden toegelaten.

Geen overtuigend bewijs

De raadsmannen van Jackson zullen de rechtbank in Santa Maria donderdag vragen om verder af te zien van rechtsvervolging, omdat de aanklagers er volgens hen niet in zijn geslaagd om met overtuigend bewijs te komen. Als de rechtbank dit verzoek afwijst gaat het proces een tweede fase in. De verdediging zal dan een hele batterij aan getuigen oproepen, onder wie veel bekende Amerikanen, die waarschijnlijk een positief beeld geven over de zelfbenoemde King of Pop.