AMSTERDAM - De jonge acteur Yannick van de Velde heeft zaterdag voor zijn rol in de film In oranje de 'Young artist award' gewonnen in de categorie 'beste acteur in een buitenlandse film'. De prijs wordt gezien als de Oscar voor jonge acteurs. Ook werd In oranje bekroond met de prijs voor 'beste buitenlandse film'.

Dit jaar vond de 26e editie van de prijsuitreiking plaats in Hollywood. Het is de eerste keer dat internationale jonge acteurs genomineerd waren. Van de Velde moest het opnemen tegen de hoofdrolspelers van gerenommeerde films als Les choiristes, Nobody knows, Le chiavi di casa en The blue butterfly. Van de Velde was niet bij de uitreiking in Hollywood aanwezig.

Grote sterren

Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Reese Witherspoon, Leonardo DiCaprio en Elijah Wood. "Ik ben hartstikke trots dat mijn naam bij de grote sterren wordt genoemd. Het is een echte eer, helemaal te gek!", stelt een blije Yannick.

In oranje gaat over de 11-jarige voetbalspeler Remco. Zijn grote droom is in het Nederlands elftal te spelen. Als Remco's vader Erik, zijn coach en grootste supporter, plotseling overlijdt lijkt zijn voetbalcarrière definitief van de baan.

Apetrots

De film is geregisseerd door Joram Lürsen. De ouders van Remco worden gespeeld door Wendy van Dijk en Thomas Acda. De echte vader van Yannick is regisseur Jean van de Velde (Lek en All Stars). "Mijn vader is apetrots en vindt het hartstikke leuk dat ik deze prijs heb gewonnen."

In oranje won dit weekeinde ook de publieksprijs op het Kristiansand International Children's Film Festival in Noorwegen. In totaal heeft de film nu zeven prijzen achter zijn naam staan. Op ieder festival waaraan In oranje meedeed sleepte de film een prijs in de wacht. In Nederland werd 'In oranje' beloond met de Gouden Film.

Buitenland

De rechten van In oranje zijn inmiddels aan verschillende landen verkocht. Op dit moment heeft Yannick van de Velde geen films gepland staan. "Ik moet maar zien hoe het gaat lopen. Ik zou heel graag in een nieuwe film willen spelen, maar ik moet eerst maar eens kijken of andere mensen mij in hun film willen hebben."