RIJSWIJK - De befaamde Amerikaanse jazz-bassist Ray Brown is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Amerikaanse televisiestation CNN woensdag gemeld.
Ray Brown
CNN

Brown stierf volgens een vriend in zijn slaap in Indianapolis, waar hij een toernee zou afsluiten. Hij behoorde tot de scheppers van de bebop en heeft gespeeld met grootheden als Dizzy Gillespie en Charlie Parker. Brown is getrouwd geweest met zangeres Ella Fitzgerald. Brown behoorde tot de scheppers van de bebop en heeft gespeeld met grootheden als Dizzy Gillespie en Charlie Parker. Brown is vier jaar getrouwd geweest met zangeres Ella Fitzgerald. In 1996 onderscheidde het North Sea Jazz Festival hem met een Bird Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de jazz.

Brown, in 1926 geboren in Pittsburgh, leerde zichzelf bas spelen. Zijn carrière begon in de jaren veertig van de vorige eeuw in New York, waar hij direct bij de bebop betrokken raakte. In 1946 was hij met Gillespie te zien in de film Jivin' in Be-Bop. Hij speelde in 1946 en 1947 in de Big Band van de toonaangevende trompettist en werd ook muzikaal leider van Fitzgerald, met wie hij ook na de echtscheiding bleef samenwerken.

Modern Jazz Quartet

Brown speelde in een voorloper van het Modern Jazz Quartet en behoorde in 1951 tot de eerste leden van het befaamde trio van Oscar Peterson, dat in de jaren vijftig en zestig tot de populairste groepen in de jazzmuziek behoorde. In die tijd kozen de muziekcritici hem steevast tot de belangrijkste bassist ter wereld. Hij bleek met zijn kolossaal, donkerbruin geluid de ideale partner voor Peterson, die zich graag uitleefde in dwarrelende, ingewikkelde solo's op de piano. Het oorspronkelijk trio van Peterson, Brown en Herb Ellis, bleef tot 1957 bestaan. Brown zelf bleef Peterson tot 1966 trouw.

In 1960 wekte Brown opzien door met een instrument te komen dat speciaal voor hem was gemaakt en het geluid van cello en bas verenigde. Na zijn breuk met Peterson ging Brown naar Californië. Hij richtte daar de groep de groep L.A. Four op. Tevens vormde hij met pianist Benny Green en drummer Greg Hutchinson een naar hemzelf genoemd trio.