Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie, verblijft al maanden in een revalidatiecentrum omdat er na een operatie aan zijn halsslagader complicaties optraden.

Dat meldt De Telegraaf.

"Bas kreeg na die ingreep een plotselinge verdikking in zijn hals waardoor de luchtwegen en de slokdarm werden afgeklemd en hij bijna stikte", vertelt broer Aad van Toor, die in de kinderserie Bassie en Adriaan de rol van acrobaat vertolkte.

"Op een gegeven moment kon hij nauwelijks nog zelfstandig ademhalen. De situatie verergerde de weken daarna en uiteindelijk is hij in januari overgeplaatst naar het revalidatiecentrum."

Aad (75) schrok behoorlijk van de toestand van zijn zeven jaar oudere broer. "Ik heb hem er nog nooit zo beroerd bij zien liggen. Hij heeft de dood in de ogen gekeken."

Revalidatiecentrum

De verwachting is dat Bassie voorlopig nog wel een tijdje in het revalidatiecentrum moet blijven. Hij houdt last van complicaties en is voorzichtig aan het revalideren.

"Het gaat echt mondjesmaat, maar hijzelf heeft er vertrouwen in dat hij het gaat redden. Hij kan nog geen vast voedsel tot zich nemen. Daarom krijgt Bas sondevoeding om niet verder af te takelen. Geestelijk is hij gelukkig nog wel bij de pinken", vertelt Aad.

Het is niet de eerste keer dat de clown van het bekende duo Bassie en Adriaan langere tijd in de lappenmand zit. In 2016 werd hij getroffen door een auto-immuunziekte waarbij verlammingsverschijnselen optraden. Na maandenlange intensieve therapie herstelde Bas en mocht hij weer thuis wonen bij zijn vrouw Coby.