AMSTERDAM - Een kwart eeuw na zijn dood wijst alles erop dat Elvis Presley opnieuw een hype wordt. Junkie XL, alias Tom Holkenborg, staat met zijn remix van Elvis' 'A Little Less Conversation' op nummer 1 in hitlijsten in zeven landen, waaronder Nederland. Inmiddels zijn er volgens platenmaatschappij BMG in 33 landen meer dan 1 miljoen exemplaren van de single verkocht.

Bekijk video

Op
deze website
hier

Op 16 augustus is het precies 25 jaar geleden dat Elvis Presley op 42-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleed. Dat was althans de officiële lezing. Na zijn dood kwamen geruchten in de wereld over een mogelijke overdosis medicijnen en drugsgebruik of zelfs moord. Onder meer de platenindustrie, radio- en tv-stations en de gedrukte media doen er alles aan om The King opnieuw onder de aandacht te brengen van het publiek.

"Rond de sterfdag van Elvis staan dit jaar 1001 activiteiten gepland", weet John Burgers, marketing manager bij de Nederlandse vestiging van platenmaatschappij BMG. Onder dat bedrijf valt ook RCA, de platenmaatschappij van Elvis Presley.

Muziek voor 'ouwe lullen'

Het wereldwijde succes van de remix van Junkie XL bewijst volgens Burgers dat de nalatenschap van Elvis Presley niet alleen muziek voor "ouwe lullen" is. Burgers: "Er is eigenlijk niet zo veel veranderd aan het origineel van A Little Less Conversation. Het is wel een uitstekend middel gebleken om Elvis naar een andere doelgroep te brengen. Elvis is ook geschikt voor jongeren. Dat blijkt ook wel uit de enorme impact die hij heeft op andere artiesten."

De Elvis-hype is uiteraard ook goed voor de portemonnee van de diverse betrokken bedrijven en rechthebbenden. "Ik ben de laatste om te ontkennen dat dit voor ons 'big business' is", geeft Burgers toe. "Maar dat is echt niet het enige motief. We willen Elvis Presley opnieuw onder de aandacht brengen om recht te doen aan de invloed die hij nog altijd heeft op allerlei gebieden."

Ongelofelijke kwaliteit

Oude albums, films en documentaires van Elvis worden de komende tijd opnieuw uitgegeven. Nederland wordt daarbij bepaald niet overgeslagen. Zo maakte de televisiezender V8 bijvoorbeeld maandag bekend dat het op 16 augustus een Elvis Presley Night houdt. In Tilburg staat op diezelfde dag een festival geprogrammeerd om Presley te herdenken en BMG brengt wereldwijd een compilatie uit van 31 nummer 1-hits. Volgens Burgers is dat geen snel in elkaar gedraaid allegaartje. "De nummers zijn volledig met nieuwe technieken opgepoetst. De kwaliteit is ongelooflijk, je weet niet wat je hoort."

/ACHTERKLAPNederlandse dj bezorgt Elvis record (video)