Jamai Loman wordt vaak om zijn mening gevraagd als er sprake is van antihomogeweld, maar zal zich daarover nooit in het openbaar uitspreken.

"Ik hoef geen homo van beroep te zijn hè", vertelt hij in het AD.

"Ik ben juist bewust geen boegbeeld voor de homobeweging geworden. Bij elk incident rond homogeweld hangen er journalisten aan de lijn of ik er iets over wil zeggen. Dat doe ik nooit. Ik heb er heus wel een mening over, het is verschrikkelijk dat het gebeurt, maar ik wil er niet voor op de barricades klimmen."

De 31-jarige zanger laat ook in zijn muziek zijn geaardheid in het midden. Zijn liefdesliedjes gaan nooit over 'hem' of 'haar'. "Mijn liedjes gaan ook niet alleen over mezelf. Ze kunnen op ieders relatie slaan. Ik heb over dit onderwerp veel gediscussieerd met mijn schrijfpartner, Matthijs de Ronden. Hij vond dat ik 'hij' moest schrijven. Dat maakt het pas echt persoonlijk, zei hij. Daar had hij gelijk in, natuurlijk. En mij leek het voor de homo-emancipatie ook heus wel belangrijk, maar ik durfde het uiteindelijk niet aan."

Dilemma

De Idols-winnaar is bang dat zijn publiek er zich aan stoort als hij zich in zijn liedjes openlijk als homo uit. ''Vooral de grote groep conservatieve oudere luisteraars. Zij zitten daar misschien niet op te wachten, nemen er aanstoot aan. Het blijft een dilemma voor homoseksuele artiesten."