SANTA MARIA - Michael Jackson heeft begin 2003 opdracht gegeven de jongen die hem nu van seksueel misbruik beschuldigt, vast te houden op zijn ranch Neverland. dat heeft een voormalige bewaker van de popster woensdag verklaard in de rechtbank in Santa Maria.

De instructie gold ongeveer een week, aldus de getuige. Zijn verklaring lijkt de bewering van de moeder van de jongen, dat zij en haar gezin in die periode tegen hun wil werden vastgehouden op Neverland, te staven. De 46-jarige zanger zou de familie hebben gedwongen een verklaring af te leggen waarin hij werd vrijgepleit van ontucht met de toen 13-jarige jongen.

Bewakers

De verdediging wierp tegen dat andere bewakers zich een dergelijk bevel niet zeggen te herinneren. De dienstopdracht van Jackson aan zijn beveiligingspersoneel is echter ook terug te vinden in een logboek dat de bewakers bijhielden.

Barron erkende na aandringen van Jacksons advocaat dat het normaal beleid was op Neverland om jeugdige bezoekers niet zonder teozicht te laten rondlopen op het landgoed. Juridisch deskundigen die het proces tegen de popster volgen, wijzen er echter op dat het dan op zijn minst opmerkelijk is dat de bewakers uitgerekend in dit geval speciaal opdracht kregen daarop toe te zien.

Bewijsvoering

De openbare aanklager hoopt de bewijsvoering tegen Jackson volgende week af te ronden. Daarna is het de beurt aan de verdediging om te proberen zijn onschuld aan te tonen. Daarvoor trekken Jacksons advocaten onder meer een blik beroemde getuigen open, onder wie Stevie Wonder, Elizabeth Taylor en Jay Leno.

Nieuwszender CNN meldde woensdag dat ook het voormalige kindsterretje Macaulay Culkin, nu 24 jaar oud, voor de popster wil getuigen. Culkin, vooral bekend van de filmreeks Home Alone, bezocht Jackson begin jaren '90 op diens landgoed. Een voormalige kok van Jackson verklaarde onlangs voor de rechtbank dat hij gezien heeft dat de zanger zich ook aan hem heeft vergrepen.