AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft het gebruik van materiaal uit een van prinses Máxima gestolen digitale camera als onrechtmatig veroordeeld. Het weekblad Privé moet voor het gebruiken van de foto's uit de camera een schadevergoeding van 15.000 euro betalen, SBS voor het gebruik van het filmpje 10.000 euro.

Beide veroordeelden moeten ook met een rectificatie over de brug komen en mogen het materiaal nooit meer gebruiken.

De camera werd vorig jaar in Argentinië van prinses Máxima gestolen. Het apparaat bevatte privé-opnamen van onder anderen prinses Amalia. Die werden al gauw her en der te koop aangeboden. Ondanks waarschuwingen tegen het gebruik maakten Privé en SBS de opnamen toch openbaar.

Auteursrechten

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren woedend: ze vonden dat hun privé-sfeer was aangetast. "Het is onacceptabel. De opnamen zijn doelbewust tijdens een barbecue uit Máxima's tas gehaald. Wij hebben de auteursrechten", klaagde Willem-Alexander bijna een jaar geleden.

Volgens de rechtbank hebben de veroordeelden met de publicatie en de uitzending van de beelden niets toegevoegd aan het bericht over de diefstal van de camera. "Die had in redelijkheid ook op andere wijze kunnen geschieden", is het oordeel. De bescherming van de persoonlijke levensfeer van het jonge gezin moet volgens de rechtbank in dit geval zwaarder wegen.

Openbare functie

"Het feit dat eisers publieke figuren zijn die een openbare functie vervullen maakt niet dat zij hoeven te dulden dat beelden die met hun eigen camera louter in de privésfeer zijn gemaakt en uitsluitend bestemd zijn voor gebruik in de familiekring, aan de openbaarheid wordt prijsgegeven. Er zijn immers genoeg andere gelegenheiden waarbij de pers zonder enig bezwaar vidobeelden van eisers kan maken en publiceren", aldus de rechtbank.

Privé komt niet weg met het feit dat dit blad alleen een pagina uit een ander tijdschift, Caras, met daarop materiaal uit de camera heeft gepubliceerd, een foto van een foto dus. Privé beschreef verder uitvoerig wat er op niet gepubliceerde foto's te zien was: "Details die tot nu toe onbekend waren en evident tot de persoonlijke levenssfeer van Van Oranje c.s. behoren", aldus de rechtbank.

Sensatiebelust publiek

Daarbij komt dat het artikel over de kwestie werd aangeprezen met teksten als: "Alles over Máxima's verboden foto's!" Het was allemaal alleen maar te doen om de bevrediging van de nieuwsgerigheid van een sensatiebelust publiek", zo staat er in het vonnis.

Hoger beroep

Weekblad Privé overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak "De uitspraak is net binnen en op dit moment voeren wij gesprekken met onze juridische adviseurs om te kijken wat we verder gaan doen", vertelt royaltydeskundige van weekblad Privé Yvonne Hoebe.

"We zijn uiteindelijk veroordeeld op een cover van het Argentijnse magazine 'Caras', die wij hebben geplaatst in ons blad. Hierop was een foto geplaatst uit het gestolen filmpje waarop Maxima te zien is met Amalia op schoot", laat Hoebe weten.