ROTTERDAM - Luciano Pavarotti zegt Nederland vaarwel. In Rotterdam betrad hij zaterdagavond voor het laatst een Nederlands podium, in Sportpaleis Ahoy'. Op het programma stonden onder meer nogal wat werken van Puccini. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest was uitgerukt om de tenor te begeleiden.

Voor een afgeladen Ahoy droeg hij aan het einde van zijn programma zijn laatste solo 'O sole mio' op aan "alle mooie vrouwen van Nederland". Tenslotte zong de zaal uit volle borst mee met 'Libiano' uit La Traviata.

"Ik heb in Nederland succes gehad, er vaak een mooi welkom gekregen", herinnerde Pavarotti zich eerder deze week. Zijn afscheid is voor altijd, hij wil niet een van die artiesten worden die maar afscheid blijven nemen. Hij gaat zich wijden aan lesgeven.

Pavarotti denkt wel dat hij het zingen voor publiek na vier decennia zal missen, maar is vooralsnog niet klaar met afscheid nemen. In december vorig jaar kondigde hij een afscheidstournee door veertig landen aan, die op 2 maart in Caracas in Venezuela begon. Het zal allemaal tot in 2006 gaan duren. Zijn agenda voert hem nog naar landen als Mexico, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, de Verenigde Staten, Australië en het Verre Oosten.

Pavarotti volbrengt zijn afscheidsconcerten niet alleen: de zangeres Annalisa Raspagliosi lost hem af en toe af. Pavarotti moet in verband met loopproblemen het concert zittend doen.