AMSTERDAM - Eminem kan niet vervolgd worden voor zijn teksten in het nummer 'Brain damage' (1999). Dit heeft een rechtbank in de Verenigde Staten vrijdag bepaald. In het nummer beschrijft de rapper hoe hij vroeger op school werd gepest en mishandeld door een bullebak.

Een oud-klasgenoot van Eminem, wiens echte naam Marshall Mathers is, wilde de rapper vervolgen. Hij vond dat zijn naam in een slecht daglicht was komen te staan. De klasgenoot, Deangelo Bailey, zegt dat hij Eminem vroeger wat duwtjes heeft gegeven, maar dat het daarbij bleef. De zaak liep al sinds 2001. In 2003 werd in een rechtbank in Macomb County al besloten de songteksten niet letterlijk genomen moesten worden en dat vervolgen niet mogelijk was. Bailey ging in hoger beroep.

In 'Brain Damage' is te horen hoe Bailey Eminem met zijn hoofd tegen een urinoir aansmijt en hem wurgt. Ook is te horen hoe het schoolhoofd de rapper mishandelt en hem voor dood achterlaat. Een driekoppige jury besloot wederom dat de teksten 'door een gemiddelde luisteraar' niet letterlijk zullen worden genomen.