De NAVO en Angelina Jolie gaan samenwerken om seksueel geweld in conflictgebieden tegen te gaan. De actrice zet zich als speciaal gezant van vluchtelingenorganisatie UNHCR in voor de bescherming van vrouwen in oorlogssituaties. Ze heeft daarover gesproken met topman Jens Stoltenberg op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Stoltenberg zegde toe samen te gaan werken op het gebied van training van militairen, bewustwording en het rapporteren van seksueel geweld in conflictgebieden.

"Seksueel geweld is een oorlogstactiek. De NAVO doet hier al veel tegen, maar we kunnen meer doen", aldus Stoltenberg. "We gaan kijken naar het versterken van de bestaande training rondom het bestrijden van seksueel geweld."

Jolie bezocht als UNHCR-gezant afgelopen weekend een vluchtelingenkamp in Jordanië, waar 80.000 Syrische vluchtelingen leven. De actrice riep tijdens dit bezoek de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op snel een oplossing voor het al jaren durende conflict in Syrië te vinden. De vrede mag niet gefundeerd worden op straffeloosheid voor de misdaden tegen de burgerbevolking, zei Jolie.