LOS ANGELES - De bassist van de Britse popgroep The Who, John Entwistle, is donderdag in Las Vegas overleden. Hij was 57 jaar. Zijn dood kwam kort voor het begin van een nieuwe toernee van de legendarische popgroep.

Bekijk video

Entwistle, die ook wel bekend stond als 'Ox', werd dood aangetroffen in een hotel in de Amerikaanse stad, waar de toernee zou beginnen. Het is niet bekend of de toernee nu nog doorgaat. Een lijkschouwers onderzoekt waaraan de bassist is overleden.

The Who boekte in de jaren zestig en zeventig grote successen met nummers als My Generation, See Me Feel Me en Won't Get Fooled Again. Een van de bekendste werken van The Who vormt de rockopera Tommy uit 1970, geschreven door gitarist Pete Townshend.

Overdosis

De eerste drummer van The Who, Keith Moon, overleed in 1978 aan een overdosis slaappillen. Het andere bandlid van het eerste uur is zanger Roger Daltrey. Entwistle nam behalve de bas ook de achtergrondzang voor zijn rekening. Hij heeft enkele nummers voor The Who geschreven, maar dat waren niet de grootste successen.

Entwistle werd in Londen geboren en richtte op zijn veertiende een jazzbandje op. Pete Townshend speelde daar ook in mee. Later voegde hij zich bij The Detours, die was opgericht door Roger Daltrey, die bij hen op school zat. Op aanraden van Entwistle werd Townshend in de groep opgenomen en zo kreeg The Who langzaam maar zeker gestalte. De naam van de groep werd in 1964 veranderd in The Who en in dat jaar kwam Keith Moon erbij.

The Who viel in zijn beginjaren op door rauwe muziek en opruiende teksten, die veelal betrekking hebben op aanpassingsmoeilijkheden van tieners. In de jaren zeventig groeide de groep uit tot een geperfectioneerde rockband met de nodige diepte en raffinement. De optredens van The Who vielen vooral op vanwege het sluitstuk, waarbij de complete uitrusting van de groep aan diggelen werd geslagen. In 1976 kwam The Who in het Guinness Book of Records omdat de groep erin was geslaagd het luidruchtigste concert te geven (van 120 decibel, vergelijkbaar met een vliegtuigmotor).

Entwistle heeft enkele soloalbums uitgebracht. Ook was hij als kunstenaar actief. Vrijdag zou hij een tentoonstelling met zijn werk openen in Las Vegas. Al enige jaren was hij bezig aan een boek, maar dat schoot niet erg op. In een recent interview verklaarde hij dat in het huidige tempo het einde van zijn boek op zijn grafsteen zal moeten worden gegraveerd.