Paul Groot kreeg in de jaren tachtig, toen hij net aan zijn acteercarrière begon, het advies om geen homoseksuele personages te spelen. 

Dat zou mogelijk schadelijk voor zijn carrière kunnen zijn, vertelde de cabaretier zaterdag in een interview in het Radio 1-programma Nooit Meer Slapen.

"Een van mijn eerste musicalrollen was een homoseksueel", vertelde Groot. "Mijn agent vroeg of ik mij dat wel realiseerde. 'Ja en?', vroeg ik. 'Nou, dat je je er wel bewust van bent', antwoordde hij. Maar dat soort rollen ligt in mijn range, ik heb er geen enkel bezwaar tegen. Dat hoort bij mij, dat mag er zijn."

Interessante rollen

De acteur speelde de afgelopen jaren talloze homoseksuele personages, zoals Robert Long en Wim Sonneveld. "Het zijn heel interessante rollen", aldus Groot. "Het zijn binnen het genre homoseksuelen allemaal verschillende mannen." 

Zelf kwam de cabaretier halverwege de jaren tachtig uit de kast. "Het was de periode dat aids opkwam. Het voelde toen heel onveilig om uit de kast te komen. Ik was echt doodsbang, ik heb echt jarenlang de rem op mijzelf gehouden voordat ik eindelijk eens wat probeerde op dat gebied."

Wie is de Mol

De 50-jarige Groot stelt verder in het interview nooit aan het programma Wie is de Mol? mee te willen doen. "Ze zouden niets aan mij hebben", stelde hij lachend.

"Ik zou geen enkel fanatisme aan de dag kunnen leggen. Met een portofoon achter elkaar aan rennen en letters verzamelen, dat interesseert mij echt helemaal niets. Ik zou er het nut totaal niet van inzien."

Groot, ook bekend van het programma Koefnoen, speelt momenteel Cole Porter in de musical You're the Top. Songwriter Porter deed er alles aan om zijn homoseksualiteit verborgen te houden en trouwde met socialite Linda Lee Thomas. Naarmate de componist beroemder werd, kostte het hem meer moeite zijn geheim te bewaren.