AMSTERDAM - Oranjefan Johan Vlemmix speelt de hoofdrol in een reclamespotje voor de jubileummunt van koningin Beatrix. De televisiecommercial van de Koninklijke Nederlandse Munt en het ministerie van Financiën is vanaf 28 april op de publieke zenders te zien.

"Ik zie het toch een beetje als erkenning van de koningin", aldus Vlemmix, die al jaren met allerlei acties het koningshuis promoot, maandag.

In het spotje, dat zondag is opgenomen, ligt Vlemmix voor het postkantoor om als eerste de koninklijke munt te bemachtigen. Een politieagent gooit echter roet in het eten. De zilveren munt van 10 euro ter ere van het 25-jarig jubileum van de koningin, op 30 april, is vanaf 29 april verkrijgbaar bij de postkantoren. Het is een wettig betaalmiddel in Nederland.

"Het is een droom die uitkomt", zegt Vlemmix. Hij stofte speciaal voor de commercial zijn oranje pak af. "Ik wilde het wat rustiger aan doen en had zelfs besloten mijn pak even niet meer aan te trekken, maar voor deze bijzondere gelegenheid vond ik het wel gepast. Tenslotte kennen de leden van het Koninklijk Huis mij zo."