DEN ILP - Kunstenaar Anton Heyboer is overleden op 81-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie meegedeeld. Hij overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn slaap.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Anton is in het harnas gestorven. Hij was niet ziek, maar uitgeput. Ik ken geen kunstenaar die zoveel werken heeft gemaakt. Hij heeft al zijn krachten gegeven", aldus Petra Heyboer, een van de vrouwen van de kunstenaar.

Vrouwen

Heyboer stond niet alleen bekend om zijn veelzijdige en excentrieke kunstwerken, maar ook om zijn onconventionele kijk op het huwelijk. Hij laat vijf vrouwen (Maria, Lotti, Marike, Joke en Petra) achter waar hij mee samenwoonde. Uit twee van zijn drie eerdere huwelijken heeft hij nog een dochter en een zoon.

Faam

Heyboer, op 9 februari 1924 geboren op Java, produceerde vooral in de jaren zestig en zeventig veel etsen, schilderijen en collages. Hij verwierf faam in onder meer de Verenigde Staten, Japan en Italië. In 1983 brak hij echter met de gevestigde kunstorde. Hij wilde niets meer te maken hebben met galerieën en verkocht zijn werken vanuit zijn eigen atelier. Hij noemde zijn eigen leven kunst op zichzelf. In 2002 werd Heyboer geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Begrafenis

Heyboer zal dinsdag in Purmeland (gemeente Waterland) worden begraven. "Vanaf 10.30 uur zal het afscheid zijn bij het kerkje in Purmeland. Anton heeft daar enkele jaren geleden een plek geregeld", aldus Petra Heyboer zaterdagavond.

Tentoonstelling

Eind april zal voor het publiek veel werk van Heyboer te zien zijn in een overzichtstentoonstelling in Slot Zeist. Op deze expositie is vanaf 26 april ook nieuw werk van Heyboer te zien. Ter gelegenheid van deze expositie wordt een catalogus uitgebracht met commentaar van Heyboer zelf. Dit boek is opgedragen aan zijn vrouwen. De laatste grote tentoonstelling van het werk van de kunstenaar was ter gelegenheid van zijn tachtigste levensjaar in Museum Kruysenhuis in het Brabantse Oirschot.