AMSTERDAM - Katja Schuurman en Floortje Dessing steunen de Novib -campagne Make Trade Fair . De campagne wil de problemen van miljarden boeren in ontwikkelingslanden onder de aandacht brengen. Die problemen zijn het gevolg van oneerlijke handelsregels. Andere bekende Nederlanders die aan de actie meedoen zijn Edwin Evers, Troy Douglas en Barbara Karel.

De Nederlandse sterren kregen producten als katoen, rijst, suiker en koffie op hun hoofd gedumpt. Fotografe Patricia Steur maakte hier foto's van. Deze foto's staan symbool voor de manier waarop de rijke landen hun overschotten van landbouwproducten met exportsubsidies dumpen op de wereldmarkt. Dit is oneerlijke concurrentie voor de boeren in ontwikkelingslanden.

Kritisch rapport

Een wereldwijde actieweek tegen oneerlijke handel start maandag. Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken neemt dan een kritisch rapport in ontvangst over de rampzalige gevolgen van het openbreken van landbouwmarkten voor boeren in de armste landen.

Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden moeten rondkomen van minder dan een dollar per dag. De meeste van hen zijn boeren. Rijke landen subsidiëren hun boeren met honderden miljarden dollars. Hierdoor ontstaat enorme overproductie en dumping van overschotten. Arme boeren in ontwikkelingslanden kunnen hier niet tegen concurreren en kunnen niet meer van de landbouw leven.

Sterren

Eerder werkten internationale sterren als Bono, Antonio Banderas, Colin Firth, Chris Martin van Coldplay en Michael Stipe van REM mee aan deze campagne voor de internationale Make Trade Fair-campagne van Oxfam. Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties.

Dumping

Katja Schuurman doet graag aan de 'dumping-campagne' van Novib mee. "De hypocrisie van de rijke landen moet bekend gemaakt worden", zegt Schuurman. Floortje Dessing kreeg een lading koffiebonen op zich gedumpt. Ze vertelt dat de koffieprijzen enorm zijn gedaald door overproductie. "Honderdduizenden koffieboeren zijn failliet gegaan. Vrijhandel vergroot de armoede in ontwikkelingslanden", zegt Dessing.