WINDSOR - De Britse kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles hebben elkaar zaterdag het jawoord gegeven. Het burgerlijk huwelijk is voltrokken in het gemeentehuis van Windsor. Duizenden belangstellenden hadden het paar opgewacht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij de korte plechtigheid waren familie en vrienden aanwezig. Charles' zoon William en Camilla's zoon Tom traden op als getuigen. Het is 35 jaar geleden dat de vonk tussen beide echtelieden voor het eerst oversprong.

Windsor Castle

Na het burgerlijk huwelijk is er een speciale dienst in Windsor Castle. Daarin wordt het huwelijk van de 56-jarige Charles en de een jaar oudere Camilla in het bijzijn van koningin Elizabeth ingezegend door de aartsbisschop van Canterbury. Aansluitend is er een receptie. Trouwen in de kerk mocht niet, omdat zowel Charles als Camilla is gescheiden, en Camilla's ex - Andrew Parker Bowles - nog in leven is.

Jurk

Het paar arriveerde bij het gemeentehuis in een Rolls Royce Phantom VI uit 1962. Het ivoorkleurige ensemble van de bruid is ontworpen door het ontwerpersduo Robinson Valentine. Camilla droeg een chiffon jurk tot net onder de knie met daarover een zijden jas. Het duo werkte er zes weken aan. Philip Treacy maakte de hoed en Linda Bennett de schoenen. De bruidegom droeg een traditioneel jacquet.

Prins Constantijn

Onder de ongeveer achthonderd genodigden voor het huwelijk zijn vertegenwoordigers van tal van koningshuizen. Prins Constantijn en prinses Laurentien vertegenwoordigen het Nederlandse. Het huwelijk zou aanvankelijk vrijdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld in verband met de uitvaart van paus Johannes Paulus II. Dat uitstel heeft de beveiligingskosten zo ongeveer verdubbeld. Enkele honderden veiligheidsmensen bewaken de festiviteiten in Windsor Castle. In Windsor waren zaterdag ongeveer 2500 journalisten aanwezig.

Prinses van Wales

Camilla Parker Bowles is al meer dan dertig jaar een zeer goede vriendin van de Britse kroonprins Charles. Ze heeft drie keer een liefdesrelatie met hem gehad voordat ze, na de echtscheiding van Charles en Diana, definitief de rol van Charles' geliefde kreeg. Ze mag zich nu prinses van Wales noemen. Die titel was eerder weggelegd voor Charles eerste vrouw, Diana Spencer. De huwelijksreis voert het kersverse bruidspaar naar Schotland.