AMSTERDAM - Voor geld is alles te koop. Ook spullen die ooit sterren toebehoorden als zanger Prince en actrice Elizabeth Taylor. En zelfs brieven waarin Prins Charles van Engeland zich beklaagt over zijn koninklijke status, kunnen in handen vallen van gewone stervelingen. Als je maar genoeg geld biedt.

Hoe ze er aan komt, staat nergens vermeld, maar een Amerikaanse verzamelaarster heeft maar liefst 300 koninklijke brieven, waaronder exemplaren van prins Charles en lady Diana. Een leuke oudedagsvoorziening voor de dame, want de handgeschreven brieven zullen heel wat opleveren. Binnenkort zullen de brieven en andere voorwerpen worden geveild. In één van de brieven van Charles lezen we hoe hij zijn koninklijke rol ervaart. Charles schreef de brief van acht pagina's in 1981 vanuit Nieuw-Zeeland op briefpapier van Buckingham Palace aan een vriend. "Het echte probleem is iedere dag opnieuw enthousiast te blijven. Ik begin schoon genoeg te krijgen van de hoeveelheid onzinnige flauwekul die ik mij dag in dag uit moet laten aanleunen. Als nog één Nieuw-Zeelands kind mij vraagt hoe het is om prins te zijn, word ik gestoord."

Wie niks geeft om de Britse Royals, kan zichzelf verwennen met een gouden horloge dat van acteur Richard Burton is geweest. Actrice Elizabeth Taylor gaf het haar echtgenoot tijdens de opnames van de legendarische film Cleopatra. Het is een automatisch Patek Philippe horloge en de geschatte waarde is 5.000 pond. Op de achterkant van het horloge staat W'i'n Dy Garu Di, dat in het Welsh betekent: ik houd van jou. Christie’s in Londen zal het horloge veilen.

Niet meer te koop is de gitaar die Prince bespeelde tijdens zijn Purple Rain toernee. Het ding werd kortgeleden geveild en leverde 12.000 pond op. De koper is Ed Byrne, een comedian. Tapes van John Lennon werden uit de veiling teruggetrokken omdat de minimumprijs niet werd geboden. Kennelijk had niemand 15.000 pond over voor de tapes. Hebbedingen van Elvis en een reddingsvest van Courtney Love, gekregen van Nirvana man Curt Cobain, haalden ook de minimumprijs niet. Oude Flyers van het eerste concert van The Sex Pistols werden wel verkocht. De papiertjes leverden 110 pond op.