ROTTERDAM - Met het toepasselijke nummer Binnen opende Marco Borsato vrijdagavond de tiende editie van de TMF Awards in Ahoy' Rotterdam. Borsato is de enige artiest die nog ieder jaar een Award heeft gewonnen en ook dit jaar ging hij met twee prijzen naar huis: voor beste mannelijke artiest en de ereprijs Artist of the Decade (artiest van het decennium).

"Ik ben bijna een veteraan op de TMF Awards" zei Borsato. Gedurende de hele avond werden er prijzen uitgereikt in een diverse categorieën, zoals beste mannelijke en vrouwelijke artiest, nationaal en internationaal. Tiësto ging naar huis met in totaal drie awards, voor beste dance, de radio 538 single award en hij kreeg ook nog een lifetime achievement award.

Touriya Haoud

Twee Nederlandse artiesten ontvingen twee prijzen, te weten Marco Borsato en Lange Frans en Baas B (beste urban en beste video). De overhandiging van de awards was in handen van TMF-oudgedienden samen met een gast, zoals bijvoorbeeld zwemster Inge de Bruin en actrice Touriya Haoud.

Deze laatste had nog een nieuwtje voor het TMF-publiek; ze gaat namelijk poseren voor het mannenblad Playboy. Naast de prijzenshow, waren er ook veel optredens van artiesten als Scooter, Within Temptation, Jamie Cullum, Lange Frans en Baas B en Di-Rect. Vooral het concert van de vier Haagse jongens kon rekenen op veel bijval van met name de vrouwelijke aanwezigen. Deze dames lieten zich ook weer horen toen r&b-artiest Mario het podium betrad.

Gouden kettingen

Het publiek had massaal gehoor gegeven aan het thema Bling Bling. Overal stonden mannen met grote gouden kettingen en vrouwen in glitterjurkjes en topjes. Dat de TMF Awards toch vooral een Nederlands feestje is, bleek uit het feit dat slechts drie internationale winnaars hun prijs persoonlijk kwamen ophalen.

Special D ontving zijn prijs voor beste dance artiest. Ook Faithless was speciaal naar Rotterdam gekomen om de prijs voor beste video in ontvangst te nemen. Girls Aloud kreeg de prijs voor beste Britse act. Beste nieuwkomer internationaal was Natasha Bedingfield, zij bedankte het publiek voor de prijs via een videoboodschap.

Grote bek

Ali B was de beste nieuwe artiest voor Nederland. De zanger wist niet hoe vaak hij moest bedanken. "Normaal heb ik altijd een grote bek, nu weet ik niet meer wat ik moet zeggen." De TMF Awards was vrijdag eenmalig op twee locaties. Behalve de grote prijzenshow in Ahoy', was er een gratis concert bij de Erasmusbrug, ook in Rotterdam. Daar waren optredens van onder meer Kane, Intwine, Marco Borsato en Tiësto.

Winnaars TMF Awards

Beste mannelijke artiest nationaal
Marco Borsato

Beste mannelijke artiest internationaal
Usher

Beste vrouwelijke artiest nationaal
Anouk

Beste vrouwelijke artiest internationaal
Anastacia

Beste popgroep nationaal
Di-Rect

Beste popgroep internationaal
Destiny's Child

Beste rock nationaal
Within Temptation

Beste rock internationaal
Good Charlotte

Beste dance nationaal
Tiësto

Beste dance internationaal
Special D

Beste urban nationaal
Lange Frans en Baas B

Beste urban internationaal
Alicia Keys

Beste nieuwe artiest nationaal
Ali B

Beste nieuwe artiest internationaal
Natasha Bedingfield

Beste video nationaal
Zinloos - Lange Frans en Baas B

Beste video internationaal
I want more - Faithless

Beste UK act
Girls Aloud

538 single award
Tiësto

Artist of the Decade
Marco Borsato