LOS ANGELES/AMSTERDAM - De Nederlandse acteur Yannick van de Velde is voor zijn hoofdrol in de jeugdfilm In Oranje genomineerd voor de Amerikaanse Young Artist Award, de Oscar voor jonge acteurs. Dat heeft distributeur A-Film vrijdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een Nederlandse acteur voor de prijs in aanmerking komt.

De Young Artist Awards worden uitgereikt aan acteurs onder de achttien. De ceremonie vindt dit jaar voor de 26e keer plaats. In het verleden kregen onder meer sterren als Reese Witherspoon, Christina Ricci, Leonardio DiCaprio en Elijah Wood de prijs.

Eerste keer

De prijs voor beste buitenlandse jeugdacteur wordt overigens voor het eerst uitgereikt. De 15-jarige Yannick van de Velde neemt het op tegen acteurs uit Canada, Frankrijk en Japan. In Oranje kwam in aanmerking voor de nominatie omdat de film eind oktober te zien was op het International Childrenís Filmfestival in Chicago.

In Oranje

In Oranje vertelt over de 12-jarige Remco (Yannick van de Velde), die ervan droomt ooit in het Nederlands elftal te spelen. De dood van zijn vader Erik (Thomas Acda) demotiveert hem enorm, totdat die vanuit het hiernamaals contact met zijn zoon zoekt om hem te blijven trainen. De film trok in Nederland 200.000 bezoekers.

Buitenland

Eerder won In Oranje al prijzen op international jeugdfilmfestivals in onder meer Hamburg en Brugge. Op dit moment wordt gewerkt aan zowel een Duitse als een Belgische remake van de film en zijn de onderhandelingen gaande voor een Engelse, een Spaanse en Franse versie. In Oranje wordt daarmee de tweede Nederlandse voetbalfilm die zich ontpopt tot succesvol exportproduct. Ook All Stars van regisseur Jean van de Velde kent ondertussen een Belgische, een Spaanse en een Engelse versie.

De Young Artist Award worden op 30 april uitgereikt in Hollywood.