Ook Inge Ipenburg hield seksuele intimidatie voor zich

Na Miryanna van Reeden doet ook Inge Ipenburg een boekje open over seksuele intimidatie in de Nederlandse tv- en filmwereld. De actrice durft na jaren te vertellen over haar persoonlijke ervaringen met opdringerige regisseurs.

"Ik had bijvoorbeeld een zakelijke bespreking en na afloop kreeg ik gewoon een tong tegen m’n huig geduwd en toen ik zei: wat doe je nou, werd er gezegd: dat is een compliment", vertelt Ipenburg vrijdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10.

"En toen hij dat een aantal maanden later nog een keertje deed en ik zei: je weet toch dat ik dit niet wil, antwoordde hij: je weet toch dat ik dat doe?"

Het was niet de enige keer dat de actrice te maken kreeg met ongepast gedrag. "Er is een regisseur geweest waarvoor ik in een serie zat, waar ik tientallen audities voor heb gedaan. Toen ik bij hem thuis was om het script door te nemen eiste hij een soort beloning. Met daarbij de tekst: waarom denk je dan dat je aangenomen bent? Nou, dat werd geen leuk seizoen kan ik je vertellen."

Van slag

Ipenburg, bekend van haar rollen in onder meer Goede tijden, slechte tijden en Celblok H, is na de onthullingen van bekende Amerikaanse en Nederlandse vrouwen behoorlijk in de war.

"Ik ben raar genoeg enorm van slag de afgelopen dagen, omdat ik altijd zo het gevoel had dat ik één of andere trut was dat ik dat soort dingen niet vond kunnen."

Wel is de actrice opgelucht dat ze na al die jaren eindelijk haar verhaal durft te vertellen. "Wat ik goed vind aan deze ontwikkeling is dat er een soort van solidariteit is. Vrouwen onderling steunden elkaar vroeger niet, hoor."

"En wat ik hoop is dat dit niet verwatert. Ik hoop dat de verwondering en verbijstering over dit soort gedrag blijft bestaan. Waardoor het hopelijk in alle sectoren van de werkvloer verdwijnt, want seks mag nooit een betaalmiddel worden", aldus Ipenburg.

Weinstein-schandaal

In navolging van onder meer het Harvey Weinstein-schandaal delen diverse bekende mensen hun ervaring met seksuele intimidatie. In Nederland kwamen naast Miryanna van Reeden onder anderen ook filmregisseuse Coco Schrijber, actrice Cat Smits en oud-omroepster Anneke Bakker met soortgelijke ervaringen naar voren.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie